Socialliberala En Marche-rörelsens presidentkandidat Emanuel Macron och Nationella Frontens Marine Le Pen. Foto: TT

Franska valtemperaturen höjs – helt jämnt mellan Le Pen och Macron i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

När det franska presidentvalet nu går in i sin verkliga spurt, men mindre än fem veckor kvar till första omgången, är det helt jämnt mellan de två kandidater som seglat upp som favoriter till att gå vidare till avgörandet den 7 maj. Nationella Frontens Marine Le Pen och socialliberala En Marche-rörelsen Emanuel Macron får 26 procent vardera i en färsk opinionsmätning.

Det är helt klart en historiskt annorlunda valrörelse i fransk politik. Inget av landets två största politiska partier går speciellt bra eller ser i nuläget ut att ha någon riktig chans att ta sig vidare till den andra avgörande valomgången när Frankrike ska välja ny president.

Högerpartiet Republikanernas kandidat, François Fillon, får 17 procent i den opinionsmätning av Kantar Sofres-Onepoint som tidningen Le Figaro nu presenterar.

Presidentval i Frankrike 2017

Socialistpartikandidaten får bara 12 procent

Kandidaten från det nuvarande regeringspartiet, president François Hollandes socialdemokratiska parti, får ännu svagare stöd i mätningen. Benoît Hamon skulle bara få 12 procent av rösterna, om det vore val i dag, visar undersökningen.

Istället har den franska valrörelsen den här gången allt mer kommit att handla om Nationella Frontens Marine Le Pen och En Marche-rörelsens Emanuel Macron.

Om det vore val, i en första omgång, i dag hade de fått 26 procent vardera, enligt undersökningen. I jatken på de avgörande 50 procenten av rösterna, vilket för att bli vald till Frankrikes president, hade således Macron ställts mot Le Pen i en andra omgång.

Macron-väljare mer osäkra

I undersökningen har de svarande, totalt 1.508 stycken röstberättigade personer, också fått ta ställning till hur säkra de är på sina val av kandidat.

Flest säkra väljare kan Fillon och Le Pen räkna med, där säger 73 respektive 75 procent att de är säkra på att de kommer rösta så som de angivit i undersökningen.

Intressant är att det råder märkbart större osäkerhet hos de som uppgett att de stödjer Macron – bara drygt varannan (51 procent) av de Macron-stöttande i undersökningen säger sig vara säkra på sitt val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet