Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Franskt intresse för svenskt snus: ”Le snus” – larm om nya trenden.

Franskt intresse för ”le snus” – larm om nya trenden

Uppdaterad
Publicerad

En olaglig substans har fått fäste i Frankrike – snuset, eller ”le snus” som fransmännen kallar det, har blivit en trend bland ungdomar i landet. Och det verkar ha haft sin början i sportens värld.

I stora delar av EU är snus olagligt, men kan ändå vara lätt att få tag på via nätet. Och under de senaste månaderna verkar intresset för nikotinpåsarna ha ökat i just Frankrike.

Franska medier har rapporterat om fenomenet och det varnas också för dess effekter. Bland annat sänds inslag om hur ungdomar mår dåligt och i vissa fall hamnar på sjukhus efter att ha använt snus. Och på sociala medier sprids många videor där ungdomar testar tobaksprodukten – ofta med negativa konsekvenser.

I klippet ovan berättar frilansjournalisten Jennifer Paterson om hur snusintresset kan ha väckts bland franska ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.