37–åriga Mette Frederiksen har utsetts till tillförordnad partiledare för de danska socialdemokraterna. Foto: TT

Frederiksen tar över som S-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Den avgående danska regeringens justitieminister Mette Frederiksen har utsetts till tillförordnad partiledare för Socialdemokraterna.
Samtidigt pågår Venstres Lars Løkke Rasmussens sonderingar för en ny regering i Christiansborg.

Efter Helle Thorning-Schmidts avgång utsågs 37–åriga Mette Frederiksen på lördagen till tillförordnad S-ledare. Redan nästa vecka väntas hon väljas som ordinarie partiledare. Frederiksen har varit justitieminister i den avgående regeringen och ledamot i folketinget sedan 2001.

Venstreledaren Lars Løkke Rasmussen har samtidigt inlett sina samtal med folketingets partier i parlaments- och regeringsbyggnaden Christiansborg för att sondera möjligheterna att bilda regering. Han vill ha med sig Dansk Folkeparti (DF), som tidigare har sagt sig inte vilja sitta vid makten men som fick fler röster än Venstre i valet.

DF–ledaren Kristian Thulesen Dahl var först ut att möta Løkke Rasmussen på lördagsförmiddagen, men ville inte svara på om man kommit närmare varandra om möjligheten att bilda regering tillsammans.

– Jag har sagt att vi tror att det blir svårt att få till en majoritetsregering, för det finns några oenigheter mellan oss och de andra partierna. Han får själv dra slutsatsen av det, säger Thulesen Dahl.

S vill samarbeta

Under eftermiddagen kom även de röda partierna till Christiansborg för att träffa Venstreledaren. Men Lars Løkke Rasmussen vill inte spekulera i om han kommer att lyckas skapa en majoritetsregering ihop med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och De Konservative.

– Nu börjar vi med förhandlingarna, sedan får vi se om vi kan komma överens. Det är ju hela målet med förhandlingar, säger Løkke Rasmussen.

Socialdemokraterna företräddes av de avgående S-ministrarna Henrik Sass Larsen och Bjarne Corydon. Inför mötet sade man sig vara öppna för ett samarbete med den kommande regeringen.

– Vi är det parti i folketinget som mest intensivt står för ett brett samarbete i folketinget. Nu får vi se vad de andra partierna vill, säger Bjarne Corydon som också noterade att han tror att det blir svårt att samla de borgerliga partierna i en regering.

Kan dra ut på tiden

Något som talar emot att DF kommer att ingå i regeringen är norska Fremskrittspartiets öde, enligt Jørgen Elklit, professor i statsvetenskap på Århus universitet. De gick från att vara ett protestparti till att regera ihop med Høyre, och efter det har de tappat i flera opinionsundersökningar.

Elklit varnar även för att förhandlingarna kan dra ut på tiden och säger att det är helt öppet hur det kommer att gå. Liberal Alliance och De Konservative kommer även ha sina egna krav. Samtidigt finns det fördelar för Venstre med att regera ihop med DF.

– Jag tror att Venstre hellre vill kontrollera DF i regeringen än utanför, säger Elklint till TT.

Partiets fyra krav

Innan mötet på lördagen kom Dansk Folkeparti med fyra krav som är särskilt viktiga för partiet: stramare linje mot EU, hårdare gränskontroller, förändringar i invandringspolitiken och större offentlig sektor.

Partiets vice ordförande Søren Espersen kallade punkterna för ultimata. Thulesen Dahl är mer försiktig och säger att de är extra viktiga. Men även om de uppfylls är det är ingen garanti för att partiet kommer sitta med i regeringen.

– Vi fick inga faktiska svar på våra krav. Den här rundan handlar om möjligheten att få till en majoritetsregering och det har vi gett vår syn på, säger Thulesen Dahl.

Jørgen Elklint tror inte att Venstre kommer att gå med på alla kraven.

– Nej, det tror jag inte. Venstre gick till val på att de inte ville ha en större offentligt sektor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Danmark 2015

Mer i ämnet