En Burundisk fredsbevarnade soldat från Afrikanska Unionen i Bangui, Centralafrikanska republiken. Foto: TT

Fredsbevarare dödade i Centralafrikanska republiken

Publicerad

Anklagades för att ha valt sida i konflikten

Fem av AU:s fredssoldater har dödats i de senaste dagarnas oroligheter i Centralafrikanska republiken. De anklagas för att ha valt sida i konflikten.

De fem soldaterna kommer från Tchad och ska ha dödats i strider i huvudstaden Bangui, men uppgifterna är knapphändiga kring omständigheterna.

Oro i Centralafrikanska Republiken

– I går var det totalt kaos i staden, detta kaos varade natten igenom, i dag försöker vi få klarhet i vad som hänt, säger Eloi Yao, talesman för Afrikanska unionens styrka Misca, på annandag jul.

Misca sköts av AU, men är ett resultat av ett beslut i FN:s säkerhetsråd så sent som för några veckor sedan.

Soldaterna från Tchad har varit inblandade i flera olika strider och har anklagats för att ta parti för den muslimska milisalliansen Séléka som störtade den sittande regeringen i Centralafrikanska republiken i mars. Bland annat uppges Tchad-styrkan ha öppnat eld mot en demonstration tidigare i veckan, och det finns uppgifter om att eldstrider förekommit mellan den och Misca-trupp från Burundi. Soldaterna från Tchad förflyttas nu till de norra delarna av landet.

Franska styrkor finns också på plats i landet. De kontrollerar bland annat huvudstadens flygplats.

Enligt FN har över 600 personer dödats i samband med den senaste våldsspiralen mellan kristna och muslimer i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Centralafrikanska Republiken

Mer i ämnet