Foto: TT

Tchad drar tillbaka styrkor från CAR

Uppdaterad
Publicerad

Tchad kallar hem sina trupper från den afrikanska fredsbevarande styrkan Misca i Centralafrikanska republiken.

Styrkan från Tchad har varit en av de viktigaste i insatsen, men har anklagats för att ha stöttat de i huvudsak muslimska Seleka-rebellerna, som störtade presidenten François Bozizé för ett år sedan, uppger Reuters.

Enligt ett uttalande från landets utrikesminister är beslutet en följd av de anklagelser som riktats mot trupperna där: ”Tchad och landets invånare har blivit måltavlor för en kampanj, där de anklagats för allt lidande som pågår i Centralafrikanska republiken.”

Oro i Centralafrikanska Republiken

Enligt uttalandet kommer styrkan att stanna på plats till dess att de praktiska detaljerna kring tillbakadragandet har bekräftats.

Våldsvåg

Tchad har bidragit med ca 850 truppper till den 6.000 man starka fredsbevarande styrkan från Afrikanska unionen.

Tillsammans med ytterligare 2.000 franska soldater har trupperna försökt skapa fred i Centralafrikanska republiken.

Seleka-rebellerna tog makten i mars 2013, men tvingades avgå i januari i år efter att ha misslyckats med att stävja den våldsvåg som enligt FN riskerade att sluta i folkmord och tvingade nära en miljon människor på flykt.

Minst 2.000 människor har dödats i Tchad sedan december 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Centralafrikanska Republiken

Mer i ämnet