Sudanesiska armesoldater i södra Khartum den 6 maj 2023. Foto: TT

Samtal om vapenvila inledda mellan Sudans militär och RSF

Uppdaterad
Publicerad

Sändebud från den sudanesiska armén och paramilitära RSF träffades i Jidda i Saudiarabien på lördagen, rapporterar Reuters.

Det amerikansk-saudiska initiativet är det första riktiga försöket att få slut på striderna i Khartom som pågått i tre veckor.

På bara tre veckor har de båda sidorna brutit avtalade vapenvilor flera gånger. Båda sidor har dock gjort det klart att de bara förhandlar en vapenvila av humanitära skäl och inte ett slut på kriget.

RSF-generalen Mohamed Hamdan Dagalo, ofta kallad Hemedti, har bekräftat att en delegation från RSF deltar och säger att han hoppas förhandlingarna ska uppnå sitt avsedda syfte att få till en säker passage för civila.

Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan skriver på Twitter att han hoppas att parterna kommer delta i en dialog som förhoppningsvis leder till ett slut på konflikten.

Trots samtalen har det rapporterats om eldstrider på flera håll i Khartom på lördagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripåsom det som lett upp till oroligheterna i Sudan. Foto: AFP/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.