Henrik Landerholm, regeringens nationella säkerhetsrådgivare, var på plats vid mötet. Arkivbilder. Foto: Henrik Montgomery/Roman Chop/AP/TT

Dagens fredssamtal om Ukraina avslutat: Finns samsyn om att dialogen ska fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen samlades ett 40-tal länder i saudiska Jiddah för att diskutera Ukrainas förslag till fredsplan. Det kom, som väntat, inget gemensamt uttalande efter mötet.

”Jag lyfte fram Sveriges och EU:s stöd för Ukrainas fredsplan”, uppger Sveriges representant Henrik Landerholm efter mötet.

Mötet i Jiddah hölls på tjänstemannanivå och avslutades på lördagskvällen. Ett 40-tal länder var inbjudna. Sverige representerades av Henrik Landerholm, regeringens nationella säkerhetsrådgivare.

”Det är positivt att den dialogen förstärks, och det finns samsyn om att den ska fortsätta bortom dagens möte”, skriver Landerholm till SVT på lördagskvällen. Han säger också att han lyfte fram Sveriges och EU:s stöd för den fredsplan i tio punkter som Ukraina presenterade förra året.

Kriget i Ukraina

Enligt TT säger en fransk diplomat efter mötet att ansträngningar gjorts för att skapa förutsättningar för reella fredssamtal.

-Har dagens möte skapat dessa förutsättningar? Absolut inte. Det är ett långsiktigt arbete, säger källan till AFP.

Koranbränningarna diskuterades i kulisserna

Förutom fredssamtalen ägnade Henrik Landerholm också tid åt koranbränningarna i Sverige.

”I marginalen genomfördes även bilaterala samtal med ett antal länder, främst i regionen, för att diskutera säkerhetssituationen med anledning av den senaste tiden koranbränningar i Sverige”, skriver han till SVT.

Vill involvera Ryssland

Ryssland hade inte bjudits in till mötet, men Kreml har sagt att man kommer att följa med vad som sägs på mötet.

Mötet hölls bakom stängda dörrar och väldigt lite av det som sades har kommit ut. AFP har läst en kopia av Brasiliens utrikespolitiska rådgivare Celso Amorim tal. Där underströk han att verkliga förhandlingar måste inkludera alla parter.

”Även om Ukraina är det största offret så måste vi, om vi verkligen vill ha fred, involvera Moskva i den här processen i någon form”, ska han ha sagt i talet.

Brasilien tillhör Brics-länderna, som är ett ekonomiskt samarbete mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Se överstelöjtnant Joakim Paasikivi om varför det är svårt för Ukraina att återta Krim, i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är Krim ett prioriterat mål för Ukraina? Vad krävs för att Ukraina ska ta tillbaka Krim? Vad finns det för ryskt försvar på Krim? Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om kampen om Krim. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet