Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare, SVT Nyheter. Foto: SVT

Friborg: ”För SVT är det självklart att nyhetsrapportera om denna visning – och lidandet i Gaza”

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 oktober är dagen för den värsta pogromen sedan Förintelsen. Terrorgrupperna Hamas och Islamiska jihad gick till attack på civila i södra Israel, mot ungdomar på en musikfestival, mot familjer i deras hem, mot pensionärer som väntade på bussen. Samtidigt anfölls hela Israel med raketer i tusental från Gaza. Dödstalen i Israel räknas till över 1 400. Mer än 240 personer kidnappades och fördes till Gaza.

Förfärande bilder på grymheterna under terrorattackerna spreds snabbt i sociala medier. Oberoende medier har rapporterat ingående om övergreppen och publicerat bilder som tydligt beskriver morden och brutaliteten, men ändå med återhållsamhet av hänsyn till offren. SVT:s egna utsända har själva varit på plats kort tid efter attackerna för att intervjua överlevande vars anhöriga mördats eller kidnappats.

Ändå sprids rykten och misstro mot dessa rapporter. Hamasledare har rakt av förnekat att mord och övergrepp mot civila över huvud taget har skett.

Självklart för SVT att berätta om detta

World Jewish Congress har bjudit in medier till en visning av filmmaterial från attackerna. Detta material har tidigare visats för internationella medier och för israeliska parlamentariker.

För SVT är det självklart att berätta om detta och om det som visas. Vi får dock inte filma av bildmaterialet utan bara berätta om innehållet. För SVT är det självklart att nyhetsrapportera om denna visning – och transparent beskriva förutsättningarna för den.

Om detta må vi berätta. Samtidigt som vi fortsätter att rapportera om oerhört civilt lidande och död i Gaza.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.