Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström om Hamas firande av attacken: ”En euforisk lycka över att en person har lyckats mördat en massa människor”. Foto: SVT

Israel visar bilder från attacken 7 oktober: ”Ofattbart våld”

Uppdaterad
Publicerad

Ett massmord på civila. Ett ofattbart våld. Så beskriver SVT:s utrikesreporter Bert Sundström bilderna från morgonen 7 oktober, då terrorgruppen Hamas mördade över 1 400 israeler.

Bilderna är från turistkameror, kroppskameror, övervakningskameror och bilkameror och visas för journalister i Sverige av World Jewish Congress. Bilderna har tidigare visats för internationella medier.

– Det är väldigt våldsamt. Det är folk på kibbutzer, på den här omtalade danstillställningen. De skjuts ihjäl. Vi ser ofattbart våld. Familjer och barn. Stillbilder på döda, säger SVT:s Bert Sundström som tagit del av materialet.

Krig mellan Israel och Hamas

Hans bedömning är att bilderna är trovärdiga, att de inte upplevs som manipulerade.

– Det är en direkt bild av hur verkligheten såg ut den här dagen.

”Vill visa världen vad Hamas står för”

– De vi sett de senaste veckorna är intensiva bombningar som Israel genomfört mot Gaza, där det är uppenbart att tusentals oskyldiga, civila, får sätta livet till. Då försöker Israel visa ”vi kan inte agera på något annat sätt”, det här är vad Hamas står för. Det är de här människorna vi slåss mot, säger Bert Sundström.

Det som gjorde stort intryck på SVT:s utrikesreporter var förutom det ofattbara våldet hur Hamasterroristerna själva agerar.

– De filmar sig själva och tittar in i kameran glädjestrålande samtidigt som man ser de människor de dödat i bild bakom dem. En euforisk lycka över att ha lyckats mörda en massa människor, säger Sundström.

Läs ansvarig utgivare Charlotta Friborgs inlägg om varför det är självklart för SVT att rapportera om visningen av bilderna och förutsättningarna för den, samtidigt som vi fortsätter att rapportera om oerhört civilt lidande och död i Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet