Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA) anklagas av den iranska regimen för att ligga bakom en attack mot en militärparad 2018 där 25 personer blev dödade. Foto: TT

Frihetskämpar, saudiska spioner eller terrorister? – detta är ASMLA

Uppdaterad
Publicerad

Den danska lilla byn Ringsted beläggen mitt på Själland har de senaste åren varit som tagen ur en agentroman. Iranska spioner har planerat mord på danska medborgare och det hela når sin kulmen när Danmark tar det drastiska beslutet att i september 2018 stänga ner Öresundsbron som en del i en insats.

I centrum för konflikten står Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA).

ASMLA grundades 1999 och är en Saudi-stödd organisation som strävar efter att etablera en självständig arabisk stat i den sydvästra oljerika iranska provinsen, Khuzestan.

Separatistorganisationen är stämplat som en terrororganisation av den iranska regimen och även om organisationen ännu inte har samma klassificering i Europa lever dess medlemmar ett farligt liv.

Danmark kallade hem sin ambassadör

I Danmark har medlemmarna levt under konstant polisbeskydd och det fanns, enligt danska säkerhetspolisen, konkreta planer från iranska underrättelsetjänsten att mörda deras ledare.

Mordplanerna fick Danmark att agera och landet kallade hem sin ambassadör från Tehran.

Iran har å sin sida avfärdat anklagelserna som rena konspirationer. Men frågan om regionen är mycket känslig för landet, inte minst efter en attack mot en militärparad där 25 personer, varav flera civila, miste sina liv.

Vill inte ta avstånd från våld

Den danska talesmannen för ASMLA förnekade efter attacken att det hade något att göra med planeringen, men kallade samtidigt attacken för ett legitimt mål. Organisationen har i upprepade intervjuer haft påfallande vaga uttalande runt händelsen. I en intervju med Danska DR förklarade deras ledare sin syn på saken:

– Det finns naturligtvis några i Ahvaz-rörelsen som tror på självförsvar mot revolutionsgardet. Vår åsikt är att vårt folk har rätt att försvara sig. Men vi stöder inte åtgärder mot civila.

Men du är en del av en organisation som använder våldshandlingar?

– Vi fattar inga beslut och deltar inte i planeringen av någonting. Vi säger bara vår åsikt. Vårt folk har rätt att försvara sig, precis som danskar försvarade sig när Danmark ockuperades av nazisterna, sade han.

ASMLA har också nära band till Irans ärkefiende Saudiarabien. Den danska åklagarmyndigheten och säkerhetspolisen (PET) menar att ASMLA under perioden 2012 till 2018 har fått eller försökt ta emot 20 miljoner danska kronor från en saudisk underrättelsetjänst.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.