Mejlen om ärendet omfattas av sekretess/Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Foto: ADEM ALTAN/AFP

Uppgifter till SVT: Svensk man gripen i Turkiet och förd till Iran i hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

En svensk medborgare har utlämnats från Turkiet till Iran, uppger mannens anhöriga till SVT. 

Den 47-årige mannen riskerar dödsstraff då han är en ledargestalt i en av iranska staten terrorklassad organisation som kämpar för självständighet för en av landets regioner.

UD bekräftar att man känner till ärendet, men lämnar i övrigt inga kommentarer.

Sverige riskerar att bli indraget i en internationell tvist efter att en svensk medborgare gripits i Istanbul och överlämnats till Iran. Mannen är en ledargestalt inom Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA). Separatistorganisationen är terrorstämplad av den iranska staten och har anklagats för att ha utfört dåd mot såväl civila som militära mål i landet. Organisationen har också nära band till Irans ärkefiende Saudiarabien, som enligt uppgifter finansierar rörelsen.

Anhöriga uppger att såväl svenska som amerikanska myndigheter bekräftat gripandet och begär att svensk polis och UD agerar.

Mejlen omfattas av sekretess

Svenska UD bekräftar att de känner till ärendet men avböjer att kommentera vidare och har maskat all information i epost-trafiken med ambassaden i Ankara.

Arvin Khoshnood, forskare och Iran-kännare, menar att mannens liv är i fara.

– Sannolikt kommer han, efter intensiva förhör, visas upp på statlig tv där han erkänner ett flertal terrorbrott. Han kommer även dömas till döden av en domstol, och förr eller senare blir han avrättad.

Hur reagerar du på att en svensk medborgare blir utlämnad till Iran?

– Att Turkiet lämnar en svensk medborgare till Iran är uppseendeväckande och kommer påverka Ankaras redan kyliga relation med EU negativt. Det som dock är skrämmande är att detta tydligt visar att regimen i Iran har intensifierat sitt arbete mot opponenter i exil.

SVT Nyheter har sökt Irans ambassad i Stockholm.

SVT har granskat ämnet genom ett internationellt samarbete med journalister från Danmarks radio, NRK och nederländska Argos.

Vet du mer om händelsen? Kontakta SVT:s reportrar!

I klippet nedan förkalrar Iran-kännaren Arvin Khoshnood mer om fallet och om ASMLA:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.