Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgit Remneman berättar att det är folktomt i San Augustín och att spanjorerna välkomnar turisterna. Foto: SVT

Tusentals svenskar flyger till Spanien – trots nödläge

Uppdaterad
Publicerad

Spanien utlyser nationellt nödläge på grund av den ökade spridningen av coronaviruset.

Ändå lyfter fullsatta flyg med tusentals svenskar till Spanien i veckan.

– Många tycker att fördelarna överväger nackdelarna, säger SAS presschef John Eckhoss.

Det nationella nödläget som innebär nattliga utegångsförbud och en gräns för sammankomster på max sex personer utlystes på söndagseftermiddagen.

Nödläget gäller i 15 dagar och är en direkt följd av den senaste tidens ökning av coronafall.

”Intresse trots osäkra läget”

Trots det syns inga tecken på oro bland svenskar som tänkt semestra i Spanien på höstlovet. Flygbolagen SAS och Norwegian trafikerar destinationer som Malaga, Alicante och Mallorca – orter som alla berörs av det nationella nödläget. Och flygen är fullbokade – även om avgångarna är försvinnande få jämfört med tidigare år.

– Spanien är ett favoritland bland många svenskar och vi märker att det finns ett intresse att resa dit trots det osäkra läget, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh Jacobsson som säger att 1 800 svenskar beräknas resa till landet med Norwegian.

Inte heller SAS har sett några tecken på förändringar i svenskarnas reseplaner.

– Jag tror att många anser att fördelarna överväger nackdelarna – även om man inte får vara ute på natten eller samlas i stora grupper vill man ändå uppleva Spanien, säger John Eckhoss, presschef på SAS.

Undantag för Kanarieöarna

Men nödläget gäller inte hela landet. Undantag görs i vissa områden som inte är lika drabbade av viruset och i stort behov av turismen – till exempel Kanarieöarna.

Beskedet kom som en lättnad för de svenska turister som bokat en resa till ö-gruppen under lovet.

– De välkomnar oss verkligen här. På fastlandet har de större smittspridning, här sköts det rätt så bra. Vi behöver inte vara rädda för corona här, jag är nog mer rädd hemma, säger Birgit Remneman som landade på Gran Canaria på lördagen.

”Fullsatt på alla flyg”

Resebyrån Ving anordnade den första paketresa till Kanarieöarna på länge i lördags och bolaget räknar med 1 000 resenärer under veckan.

– Vi är fullsatta på alla flyg, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

Några restriktioner på hur många resenärer som får resa per avgång finns inte. Istället följer flygbolagen flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s rekommendationer som innebär att alla resenärer ska bära munskydd. Flygplanen är dessutom utrustade med särskilda luftfilter som påstås förhindra smittspridning.

Vi har inte haft några indikationer på att personer blivit smittade under våra resor. Själva resan är säker, säger Fredrik Henriksson.

Även om resandet tagit fart under höstlovet går svenskarnas resande inte att jämföra med tidigare år.

De senaste siffrorna från Swedavia, som driver landets stora flygplatser, visar att antalet utlandsflyg minskade med 83 procent under september, jämfört med samma månad förra året.

Enligt resebranschorganisationen SRF har omsättningen hos Sveriges resebyråer och arrangörer rasat med 90 procent sedan pandemin slog till. Organisationen har kartlagt resebyråernas försäljning mellan januari och september och kan konstatera att försäljningen minskat med 30 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet