Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Resandet inrikes ökar under höstlovet. Foto: Michael Jansson

Solresor på höstlovet fullbokade – trots coronalarm i Europa

Uppdaterad

Flygbolag rapporter om fullsatta flygplan under höstlovsveckan, till resmål som Kanarieöarna, Portugal och spanska solkusten. Även trycket på inrikesresor ökar, enligt SJ.

I många länder i Europa larmas om hur coronaviruset breder ut sig ännu snabbare än i våras. Det gäller även populära turistländer som Spanien, Italien och Frankrike. Resebranschen har naturligtvis bantat sitt utbud jämfört med vanliga år, men man ser nu att många resor på höstlovet sålt slut. SAS rapporterar om markant ökad efterfrågan på flyg till flera destinationer kring Medelhavet och Kanarieöarna och Norwegian har sålt slut på många solresor.

– Vi har fullbelagt på Alicante, Las Palmas och Faro på Algarvekusten säger Charlotta Holmbergh, presschef på Norwegian till SVT.

Även charterresor börjar ta slut på höstlovet. Mer generösa regler för ombokning har gjort att fler vågat boka, enligt charterarrangören Nordic leisure group/ Ving.

– Just höstlovet har vi öppnat för mer volymer än andra veckor, men ändå är det i det närmaste fullbokat på det vi har till Cypern och Kanarieöarna, säger kommunikationschef Fredrik Henriksson.

Lika stor tågefterfrågan som vanligt

Folkhälsomyndigheten har manat till försiktighet, och uppmanar folk att undvika kollektivtrafik. När det gäller utlandsresor finns ingen sträng avrådan, men en uppmaning att vara mycket vaksam på vad som gäller lokalt och att vara extra försiktig när man kommit hem om man känner minsta symptom.

”Res bara om du måste, tack”, uppmanar SJ på centralstationen i Stockholm, men även här kommer många inrikesresor på höstlovet bli utsålda. Det gäller framför allt nu till helgen, men även höstlovets sista söndag.

– Vi har lika mycket efterfrågan på höstlovsresor som ett vanligt år. Många avgångar är fulla ikväll, det är mycket sålt till framför allt på resor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, samt till fjällen, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

SJ tror också att vissa som annars planerat utlandsresor i år väljer inrikesresor med tåg på lovet istället.

Under hösten har SJ bara sålt cirka 50 procent resor jämfört med normala år. Men nu under höstlovet säljer man 75 procent jämfört med vanliga år. 60 procent av avgångarna till Östersund/Åre är slutsålda.

Vill man resa vanliga regionaltåg, eller sov- eller liggvagn lägger SJ stort ansvar för smittorisken på individen.

– Man kan boka egen kupé för sov- eller liggvagn, men annars handlar det om individens ansvar och vilka risker man vill utsätta sig för, säger Tobbe Lundell.

En av orsakerna att det blir fullt är att det finns betydligt färre avgångar på resor till solen nu under pandemin. Norwegian brukar ha två miljoner passagerare varje månad. Nu är siffran 300 000.

En bild av resandet under just höstlovet är att om man söker en flygresa tur och retur till Malaga i november kan man hitta biljetter för 1500- 2000 kronor med flera flygbolag. Men de få platser som finns kvar för motsvarande resa under höstlovsveckan kostar 6- 7000 kronor per person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet