Belgisk insatsstyrka på platsen där skjutningen i Liege ägde rum. Foto: geert Vanden Wijngaert/TT

Fyra döda i terrordåd i centrala Liège i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt gärningsman har skjutit ihjäl två poliser och en förbipasserande bilist i Liège i östra Belgien, innan han själv sköts ihjäl av polis, rapporterar belgiska public service RTBF. Gärningsmannen beskrivs som tungt kriminell med kopplingar till islamistisk terrorism.

Händelsen inträffade vid 10.30-tiden på tisdagen och bekräftas enligt RTBF av belgisk polis.

Den misstänkta mannen ska enligt åklagare först ha gått till angrepp med kniv mot två poliser i ett centralt kvarter i Liège. Mannen lyckades samtidigt avväpna en av poliserna och ta dennes pistol.

Med polisens vapen i hand ska han sedan ha skjutit ihjäl de två poliserna samt ytterligare en person som råkade passera platsen i sin bil.

Mannen tog sedan sin tillflykt till en närliggande skolbyggnad, där han tog en kvinna som gisslan. Där sköts han sedan själv ihjäl av ingripande polis.

Kvinnan som togs som gisslan klarade sig utan fysiska skador. Inga barn på skolan ska heller ha kommit i närheten av gärningsmannen eller skadats.

”Extremt våldsam”

Gärningsmannen har identifierats som en man från Rochefort i södra Belgien, född 1987, som varit på permission från fängelset sedan i måndags, men inte återvänt tillbaka i tid. Enligt Belgiens justitieminister Koen Geens ska han tidigare ha getts 11 endagspermissioner och 13 tvådagspermissioner, utan att några problem inträffat, rapporterar tv-kanalen RTBF.

Samtidigt beskrivs ändå mannen som ”extremt våldsam” och ”instabil”. Han är välkänd av polisen sedan tidigare för stölder, skadegörelser och smärre narkotikahandel.

Misstänks ha radikaliserats i fängelset

Uppgifter finns samtidigt om att han radikaliserats i fängelset.

– Han har rapporterats eller misstänkts tillhöra entouraget kring en islamistisk rekryterare, säger en anonym utredningskälla till nyhetsbyrån AFP.

Enligt vittnesskildringar och på videoklipp från händelsen som bland annat RTBF har tagit del ska den misstänkta gärningsmannen också höras ropa ”allahu akbar” (Gud är större) strax före dådet. Uppgifter som på onsdagen bekräftades av åklagaren.

Belgiska myndigheter utreder händelsen som ett terrordåd och försöker nu ta reda på om gärningsmannen agerat på egen hand  eller om han haft medhjälpare. Han misstänks ha kopplingar till islamister och utredningen leds nu av antiterroråklagare.

Samtidigt förtydligar man att man inte ser något behov av att höja terrorhotsnivån i landet med anledning av det inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer