SVT:s afrikakorrespondent Johan Ripås svarar på hur läget är i Zimbabwe. Foto: SVT/TT

Högt spel i Zimbabwe

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen inkom uppgifter om att armén tagit över makten från Zimbabwes president Robert Mugabes styre. SVT:s Afrikakorrespondent, Johan Ripås, är på plats i Zimbabwes huvudstad Harare.

Igår tog militären över makten i landet.President Robert Mugabe sitter i husarrest. Vad är det som händernu?

Allt handlar nu om att få legitimitet i detta militäraingripande. Det är ingen tvekan om att det är den sparkadevicepresidenten Emerson Mnangagwa som ligger bakom. Mengrannländerna inom samarbetsorganisationen SADC och AfrikanskaUnionen kommer inte att acceptera ett odemokratiskt maktövertagandemed militärens hjälp.

Protesterna mot Mugabe

Så, hur ska man uppnå detta?

Jag tror att manför intensiva samtal med Robert Mugabe. Man försöker få honom attförstå att hans tid är ute. Det skulle inte förvåna mig om Mugabehåller en presskonferens under dagen, där han meddelar sin avgång.Samtidigt kan en lösning vara att Robert Mugabe får sitta kvar tillregeringspartiet Zanu PF:s partikongress i december. De måste hittaett sätt att hålla ihop partiet också. Hitta en väg framåt.

Vemblir Zimbabwes nästa president?

Emerson Mnangagwa har tagit ettfast grepp om regeringspartiet. Det är mycket troligt att hankliver in som president. Åtminstone i en övergångsfas. Nästa århåller Zimbabwe val och då kan ju givetvis oppositionen vinna. Dekan slå mynt av ett Zanu PF i kaos.

Robert Mugabes fru Grace sägsvara del i det som pågår nu. Vad vet vi om henne?

Hon sägs sitta ihusarrest tillsammans med sin make Robert Mugabe. Andra uppgiftergör gällande att hon flytt landet. Klart är att hennes maktpositioni stort sett har förintats nu. Hon låg bakom sparkandet avvicepresident Emerson Mnangagwa. Ett ödesdigert misstag, som detverkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet