SVT:s korrespondent Stina Blomgren säger att många tror på utökat inflytande för shiarörelsen Hizbollah, efter dagens val i Libanon. Foto: TT

Fyra frågor till SVT:s korrespondent i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har nyss stängt i det första parlamentsvalet i Libanon på nio år. SVT:s korrespondent Stina Blomgren är på plats i Beirut och delar med sig av sin bild av läget.

Hur har valdagen varit?

– Säkerhetsnivån har varit hög med mycket militär och polis, både utanför och inne i vallokalerna. Det har varit en delvis spänd valrörelse där misshandel och skottlossning förekommit på flera håll under de senaste veckorna.

– Det här är ett land där makten i parlamentet fördelas mellan de olika religiösa grupperna. Mitt intryck efter att ha varit på flera platser är att det var betydligt mer folk ute och röstade i (shiamuslimska) Hizbollahs områden i Beiruts södra förorter än i de kristna områdena.

Vad gör det här valet speciellt?

– Makten i Libanon har ofta gått i arv från far till son. Men en ny vallag betyder att unga aktivister nu ställs mot ett gammalt garde av krigsherrar från Libanons inbördeskrig som ägde rum 1975–1990. Den stora frågan är om vi kommer att få se någon förändring. Valet skulle ha hållits för fem år sen men har skjutits upp – vilket säger någonting om vilka utmaningar Libanon står inför.

– Det handlar delvis om kriget i grannlandet Syrien, som splittrat och förlamat politiken. Men också om att de nuvarande parlamentsledamöterna inte har kunnat enas om en vallag utan i stället bara förlängt sina egna mandat och suttit kvar på sina poster.

Resultatet, vad tror man om det?

– Många ser det som troligt att Iranstödda shiamuslimska Hizbollah kommer att få större inflytande i parlamentet. Det kan i så fall komplicera Libanons relation till USA och Europa. Hizbollah, som terrorstämplats av USA, sitter i Libanons parlament och har sänt tusentals stridande till Syrien, där de slåss på president Bashar al Assads sida.

Många kvinnor ställer upp i valet – hur ser deras chanser ut?

– I dag sitter fyra kvinnor i Libanons parlament, men i det här valet ställer rekordmånga kvinnliga kandidater upp. Av cirka 1 000 kandidater är 111 kvinnor. Många har små chanser att komma in, men det faktum att de är med sätter ändå en viss press på de stora partierna att inkludera kvinnor i landets styre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.