Bara i Brescia produceras årligen mer än 300 000 ton av honung och andra produkter kopplade till biodlingen. Arkivbild. Foto: John Minchillo/TT

Fyra miljoner bin dog över en natt i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Italien ska utreda varför fyra miljoner bin dog över en natt i Lombardiet.
– Jag har aldrig varit med om något så omfattande, säger biodlaren Edoardo Mombelli.

Bidöden inträffade mellan den 7 och 8 augusti i ett sex kilometer stort område mellan Brescia och Cremona och omfattade 130 bikolonier, rapporterar italienska tidningen Il Sole 24 Ore.

Nu ska myndigheterna genomföra tester på de döda insekterna och deras honung i förhoppning om att hitta orsaken.

”Oförklarligt”

Biodlingen är en omfattande verksamhet i området. Bara i Brescia produceras årligen mer än 300 000 ton av honung och andra produkter kopplade till biodlingen.

Lantbrukarföreningen Coldiretti kallar händelsen för en katastrof.

– Under min tid som biodlare har jag aldrig varit med om ett så våldsamt och omfattande fenomen, det är oförklarligt även för oss biodlare i området, säger biodlaren Edoardo Mombelli till tidningen.

Bekämpningsmedel ofta boven

När många bin plötsligt dör på samma plats beror det ofta på bekämpningmedel, säger Rasmus Hovmöller, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

-  Bina samlar pollen från till exempel fruktträd eller raps som besprutats med något som är tillräckligt giftigt för att döda dem. Hittar de en bra resurs som ett blommande rapsfält meddelar de varandra. De får i sig bekämpningsmedlet och det är då dessa stora plötsliga massdöd inträffar.

Han fortsätter:

– När man sprejar mot skadeinsekter så sprejar man också mot skadeinsekternas naturliga fiender och andra insekter. Vi börjar upptäcka nu hur skadligt det är att ha en bred insektsbekämpning som slår ut alla insekter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.