Fyra miljoner hushåll utan el efter vinterstormen – Texas var nära en ännu värre katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Texas har drabbats hårdast av de vinterstormar som härjat i USA. Nu rapporterar Texas Tribune att delstaten var ”sekunder och minuter” från ett flera månader långt elavbrott.

Ett tjugotal dödsfall, fyra miljoner hushåll utan el och 13 miljoner människor som uppmanas att koka sitt vatten: ett svart facit i Texas efter de katastrofala vinterstormar som lamslagit USA.

Plötsligt drabbades Texas, en annars varm delstat, av flera decimeter snö och kalla temperaturer. Ännu är fortfarande omkring 240 000 hushåll utan el.

”Ett katastrofalt strömavbrott”

Nu rapporterar Texas Tribune att en betydligt värre katastrof var nära förestående. Enligt Electric Reliability Council of Texas (Ercot, delstatens största elbolag), var elnätet ”sekunder och minuter” från ett haveri som hade riskerat att slå ut elen i flera månader.

– Våra operatörer agerade för att förhindra ett katastrofalt strömavbrott som hade orsakat vår system ännu värre skador, säger Bill Magness, operativ chef på Ercot, till Texas Tribune.

Kaotisk situation

Men faran är inte över. Enligt NBC News vittnar boende i Texas om hur de möts av tomma hyllor när de försökt köpa mat och vatten (många vattenledningar och dylikt har skadats av det kalla vädret). Situationen i Texas reningsverk beskrivs som ”kaotisk” och president Joe Biden har twittrat om sitt stöd:

”I kväll ringde jag guvernör Greg Abbott för att diskutera den pågående situationen i Texas och för att identifiera saker vi kan göra för att få staten att återhämta sig från den här stormen”.

Har slagit mot vaccineringen

Enligt National Weather Service väntas de kalla temperaturerna fortsätta att plåga invånarna under helgen. Samtidigt rapporterar CNBC att vinterstormen är ett hårt slag mot distributionen av vaccin mot covid-19.

– Det är uppenbarligen ett problem, tempot har saktat ner och på vissa ställen har det avtagit helt. Vi får helt enkelt kompensera för detta så fort vädret lättar något och isen smälter så att vi kan få ut lastbilar och folk, säger Vita Husets medicinska rådgivare Anthony Fauci till kanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.