Chefsåklagaren Remy Heitz informerade på en presskonferens att han vill åtala alla fyra poliser för inblandning av misshandeln av musikproducenten Michel Zecler. Foto: AFP/TT

Parispoliser kommer att åtalas för rasistisk misshandel

Uppdaterad
Publicerad

De fyra franska poliser som misstänks för att ha misshandlat en svart musikproducent i Paris kommer åtalas, enligt franska medier.

Misshandeln av Michel Zecler för en dryg vecka sedan har väckt stor vrede i Frankrike. Händelsen blev känd sedan ett filmklipp fått stor spridning på nätet, och i fredags greps de fyra misstänkta.

När chefsåklagaren Remy Heitz på söndagen höll presskonferens uppgav han att han vill åtala alla fyra poliserna för inblandningen. På måndagen uppger juridiska källor för nyhetbyrån AFP att poliserna nu är åtalade.

Under söndagens presskonferens meddelade Rémy Heitz även att han anser att misshandeln av Zecler var rasistiskt motiverad. Den uppfattningen får stöd av offrets eget vittnesmål.

Tre av poliserna anklagas för brott som ungefär kan översättas polisvåld och osann försäkran, rapporterar Le Monde med hänvisning till åklagaren. Den fjärde misstänks för misshandel av Zecler och ytterligare nio personer som befann sig i musikstudion där attacken ägde rum. Två av de fyra sitter frihetsberövade i väntan på rättegång.

Väckt starka reaktioner

Händelsen har väckt starka reaktioner i Frankrike, där regeringen vill driva igenom en säkerhetslag som befaras göra det olagligt att sprida bilder på poliser i tjänst. Enligt kritiker skulle filmklippet med misshandeln kunna vara olagligt att sprida enligt den nya lagen.

Under helgen demonstrerade hundratusentals personer över hela Frankrike för yttrandefrihet och mot polisvåld. Större delen av demonstrationerna var lugna, men våldsamheter utbröt i samband med demonstrationen i Paris, där bland annat en AFP-fotograf fick föras till sjukhus sedan han blivit slagen av fransk polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.