Medlemmar ur den högerextrema gruppen Proud boys utanför en skola i New Hampshire. Foto: Reba Saldanha/AP/TT

Fyra Proud Boys-medlemmar dömda för uppvigling

Uppdaterad
Publicerad

Fyra medlemmar i den amerikanska högerextrema gruppen Proud Boys har dömts för uppviglingsbrott för deras roll i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.

Bland de dömda finns den tidigare ledaren Enrique Tarrio.

De dömda anklagas för att ha försökt stoppa kongressens godkännande av den då tillträdande president Joe Biden.

Fem personer stod anklagade för uppvigling, men en undkom dom.

Tarrio var inte i Washington den 6 januari, men anklagas för att ha styrt gruppens stormning.

Uppvigling är en åtalspunkt som är mindre grov än förräderi, men grövre än den rubricering som innebär att man förhindrar myndighetsutövande.

Proud Boys bildades 2016 och beskriver sig som västerländska chauvinister som romantiserar en traditionell, mansdominerad västerländsk kultur, som en del ser som en täckmantel för djupare rasism. Proud Boys har varit inblandade i sammandrabbningar med Black Lives Matters-demonstranter och vänsteraktivister.

Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda Amerika”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen:

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor, samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.