Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Johan Huovinen menar att striderna i Bachmut kan komma att intensifieras. Foto: SVT

Överstelöjtnanten om Bachmut: ”Intensiteten kan återupptas”

Publicerad

Striderna i Bachmut har varit intensiva i flera månaders tid. Nu kan ännu hårdare stridigheter påbörjas, enligt överstelöjtnant Johan Huovinen.

– Orten i sig har ingen strategisk betydelse. Det blir i så fall en taktisk seger från rysk sida.

Bachmut är fortsättnigsvis centrum för de allra hårdaste striderna i kriget i Ukraina – och efter helgens utspel från Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin kan de komma att bli än hårdare. Det menar överstelöjtnant Johan Huovinen.

– Det ser ut som att man nu blivit lovad ammunition, vilket kan göra att intensiteten i striderna kommer att återuppta.

Kriget i Ukraina

Ingen strategisk betydelse

En rysk ockupation av staden skulle antagligen inte ha så stor påverkan på Ukrainas strategiska läge i kriget, enligt Huovinen.

– Även om Ukraina nu skulle tappa terräng i Bachmut kommer det inte ha någon påverkan för en eventuell kommande våroffensiv.

Att Bachmut varit i fokus handlar om att staden blivit en symbolfråga för Ryssland.

– Om man lyckas trycka ut de ukrainska förbanden skulle det vara ett första steg för den ryska sidan att visa upp en seger.

Flera hårda strider

Utöver Bachmut har under de senaste månaderna hårda strider pågått i Marinka och Avdiivka. Johan Huovinen säger att en förlust i den sistnämnda vara mest förödande för den ukrainska sidan.

– Det är en högt belägen ort som han har en god utsikt mot Donetsk, förorten Sparta, flygplatsen, och en vattenpumpsanläggning som är strategisk viktig för hela södra Donetsk län, ända ner till Mariupol.

Se hur kriget utvecklas på platserna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet