Donald Trump under G20-mötet. Foto: Kevin Lamarque/TT

G20-länderna eniga om handelsreformer – USA nobbade klimatstöd

Uppdaterad
Publicerad

Ledare för världens största ekonomier har i helgen sammanstrålat i Argentina för årets G20-möte. Toppmötet mynnade ut i ett uttalande om reformer i världshandeln, däremot nobbade USA som enda land formuleringarna till stöd för Parisavtalet om klimatet.

Applåder utbröt i möteslokalen när ledarna för världens största ekonomier satte pennan till pappret och undertecknade slutdokumentet som satte p för det två dagar långa toppmötet i Buenos Aires.

Utdragna samtal som sträckte sig ända in på natten krävdes, innan G20-ledarna kunde enas kring reformer i internationell handel.

I fråga om stöd till Parisavtalet om att kämpa mot klimatförändringar var enigheten dock snäppet mer blygsam – 19 för och en enda emot, nämligen USA:s president Donald Trump.

Dokumentet kritiserar inte heller uttryckligen protektionism – ordet nämns inte ens, enligt uppgift från förhandlare till nyhetsbyrån Reuters för att blidka USA.

Amerikanerna var dock inte ensamma om att ha synpunkter på formuleringar. Kina ska ha haft starka åsikter i förhandlingar om stål, Sydafrika om handel, Australien krävde tuffare ord om migration och Turkiet efterlyste försiktighet i formuleringar om klimarförändringar – allt enligt Reuters källor.

Nervöst in i det sista

Uttalandet ger även stöd till en ”regelbaserad internationell ordning”, trots att den amerikanske presidenten avfärdat många av de reglerna.

– Det fanns tillfällen när vi trodde att allt var förlorat, säger en europeisk tjänsteman, som ber att få vara anonym, till Reuters.

– Tillfällen när vi ägnade en enda mening två timmar.

Uttalandet är inte juridiskt bindande, men europeiska ledare uppges se det som ett bevis för att G20-gruppen fortfarande är relevant på världsscenen.

– Alla är överens om att WTO (Världshandelsorganisationen) behöver reformer, säger tyska förbundskanslern Angela Merkel.

– Det här är en viktig överenskommelse.

Trump och Xi träffas

Många väntade samtidigt med intresse på Trumps möte med den kinesiske ledaren Xi Jinping, som ska träffas senare under lördagen efter toppmötets slut. De båda länderna är på ömse sidor i ett växande handelsgräl där nya USA-avgifter på kinesiska varor väntas till årsskiftet.

– Handelskriget mellan USA och Kina tjänar inte internationella affärer, säger argentinske produktions- och arbetsmarknadsministern Dante Sica till Reuters.

– Om de kan börja komma överens så vore det en bra signal.

Trump meddelade tidigare att han ställer in sin planerade presskonferens vid G20-toppmötet i Buenos Aires efter beskedet om George H W Bushs död.

Trump uppges även ha haft ett kort ”informellt” möte med ryske presidenten Vladimir Putin. Det efter att ett planerat bilateralt möte mellan de två ställdes in på grund av Rysslands tillfångatagande av tre ukrainska örlogsfartyg med besättning.

Vad är G20-gruppen?

G20-gruppen utgörs av 19 länder och EU. Länderna är Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Tillsammans representerar de tre fjärdedelar av världens handel och 85 procent av dess totala bruttonationalprodukt (BNP).

Gruppen tillkom som ett forum för G20-ledarna att träffas och diskutera handel och politiska relationer. Mötet har en egen officiell dagordning, men ofta väcker möten ledare emellan vid dess sidlinjer ännu större globalt intresse.

Källa: TT, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.