Mörka moln över G20-mötets öppnande

Publicerad

Mord, väpnade konflikter och handelsgräl – när G20-mötet i Buenos Aires inleddes var det knappast den officiella dagordningen som stod i centrum för omvärldens uppmärksamhet. Dominerar gör i stället de underliggande konflikter, som kastar en djup skugga över toppmötet.

När G20-ledare träffas vid det årliga toppmötet hör det till att i vart fall hälsa snällt på de andra deltagarna. Mer ovanligt är en glädjeshow i klass med den som ryske presidenten Vladimir Putin och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman bjöd på under fredagen.

Det var idel glada miner när de två skakade hand, och de har båda goda skäl att vilja ge en positiv bild. För samtidigt som ledarna för världens största ekonomier nu möts, så hänger krig i Jemen och Ukraina och mord som mörka moln över toppmötet.

Trump träffar Xi

En stor del av spekulationerna har handlat om vilka världsledare kommer träffas – eller snarare vilka som inte kommer att göra det.

USA:s president Donald Trump ställde i torsdags in ett möte med Putin, med hänvisning till den upptrappade konflikten i Ukraina där Ryssland i söndags tog över tre ukrainska örlogsfartyg och tog besättningen till fånga.

I stället vänds nu uppmärksamheten mot Trumps planerade middagsmöte med den kinesiske ledaren Xi Jinping. Somliga hoppas att mötet kan tina upp den spända handelskonflikten mellan de två länderna.

– Det finns några goda tecken, vi får se vad som händer, sade den amerikanske presidenten enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kontroversiell kronprins

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman hälsade å sin sida på en rad världsledare. Han är den kanske mest kontroversiella ledaren vid mötet, på grund av kriget i Jemen och journalisten Jamal Khashoggis död.

”Frankrikes president Emmanuel Macron har i samtal vid sidan om toppmötet framfört ett mycket tydligt budskap till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman angående mordet på en saudisk journalist och angående Jemen”, meddelade Macrons kansli efter att de två hälsat.

Merkel fick nödlanda

En världsledare som däremot inte syntes till var däremot tyska förbundskanslern Angela Merkel, vars plan var tvunget att nödlanda i Köln på grund av tekniska problem. Hur mycket det kommer att påverka hennes planerade möten med Trump och Xi återstår att se.

En mer positiv utveckling var enligt många det faktum att ett nytt handelsavtal mellan USA, Kanada och Mexiko på fredagen undertecknades. Avtalet ersätter det äldre Nafta-avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.