USA:s president Joe Biden skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan samt Kongos president Felix Tshisekedi. Foto: TT/AFP

G20 lovar ökat fokus på klimatmål

Publicerad

G20-ländernas ledare lovar att öka ansträngningarna för att nå målet i Parisavtalet om att bromsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ett utkast till ett gemensamt uttalande.

Den så kallade kommunikén från helgens G20-toppmöte i Rom är resultatet av tuffa förhandlingar.

Enligt utkastet ska länderna ”fortsätta sina ansträngningar” att nå målet att hålla uppvärmningen tydligt under 2 grader, med sikte på att begränsa den till 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer.

Sikte på noll i nettoutsläpp

Siktet på noll i nettoutsläpp av växthusgaser till år 2050, bekräftas också, trots att detta är ett mål som många av världens största utsläppsländer ännu inte anslutit sig till.

G20-ledarna åtar sig även att på medellång sikt fasa ut ineffektivt statsstöd till fossil energi och de lovar även att göra sitt yttersta för att stoppa bygget av kolkraftverk utan tekniker som reducerar koldioxidutsläppen.

Samtidigt lovar G20-ledarna, mot bakgrund av höstens globala energikris, att säkra en stabil energiförsörjning utan risk för avbrott.

I utkastet betonar G20-ledarna även vikten av att fullfölja löftet om att stödja utvecklingsländer med 100 miljarder dollar per år till 2025.

G20-ledarna är även inställda på att i sina slutsatser från toppmötet ställa sig bakom en OECD-uppgörelse om en global miniminivå på bolagsskatter på 15 procent från och med 2023, rapporterar Reuters.

Även fiskefrågor

Kommunikén berör enligt utkastet även fiskefrågor, där G20-ledarna lovar konkreta åtgärder för att få stopp på oreglerat fiske, olaglig skogsskövling, olagliga gruvor och olaglig handel med vilda djur.

I G20, som skapades 1999, ingår världens största ekonomier, med USA och Kina i täten. De övriga medlemsländerna är Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland. EU är också representerat på mötena, liksom en spansk gästdelegation.

Ledarna på G20-mötet representerar länder med 60 procent av världens befolkning och som utgör 80 procent av världsekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.