Inger Andersen, UNEP:s verkställande direktör, presenterade deras senaste rapport på tisdagen. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Nuvarande klimatlöften kan höja temperaturen 2,7 grader

Uppdaterad
Publicerad

De nationella klimatmålen är inte tillräckliga för att uppnå Parisavtalet, skriver FN:s miljöprogram UNEP i sin senaste rapport.

– Värmen är på, och som innehållet i den här rapporten visar, så är ledarskapet som behövs av, säger António Guterres, FN:s generalsekreterare.

Rapporten från UNEP som släpptes på tisdagen slår fast att de nuvarande nationella målen enbart skulle minska koldioxidutsläppen med 7,5 procent fram till 2030. För att nå det uppsatta 1,5 gradersmålet krävs att utsläppen minskar med 55 procent.

Om länder inte lyckas förbättra sina klimatlöften så ser världen ut att gå mot en uppvärmning på 2,7 grader det här århundradet.

Klimatkrisen

– Värmen är på, och som rapporten visar, så är ledarskapet som behövs av, säger António Guterres, FN:s generalsekreterare, som beskrev rapportens resultat som en ”åskande väckerklocka” för världens ledare.

Men rejäla åtgärder för ett netto noll-utsläpp kan bromsa situationen, slår UNEP fast, och minska uppvärmningen med 0,5 grader till en uppvärmning på totalt 2,2 grader i stället.

”Inte längre ett framtida problem”

– Klimatförändringar är inte längre ett framtida problem, det är ett problem nu. För att ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader har vi åtta år på oss att halvera utsläppen. Åtta år på oss att planera, införa politiken, genomföra den och till sist leverera nedskärningen. Klockan tickar, säger Inger Andersen, verkställande direktör för UNEP som tagit fram rapporten.

Inför klimattoppmötet i Glasgow har bara hälften av länderna lämnat in planer för att minska sina utsläpp, visar UNEP:s rapport.

Många länder som står för stora utsläpp såsom Kina och Indien har inte presenterat några planer alls. Medan andra länder som Ryssland, Brasilien, Australien och Mexiko lagt fram så svaga planer att det inte är någon förbättring alls jämfört med deras Paris-löften 2015.

Minskade utsläpp under pandemin

Under pandemin minskade de globala utsläppen med 5,4 procent 2020, men under 2021 väntas de stiga till en nivå som bara ligger något lägre än rekordnivån 2019.

Och rapporten visar att få länder använt de finansiella räddningspaketen efter pandemin så att de både stimulerar ekonomin men också stödjer klimatåtgärder. Bara cirka 20 procent av de investeringar som gjorts fram till maj 2021 kommer troligen minska utsläppen av växthusgaser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet