Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danmark sätter igång förberedelser att utbilda ukrainska piloter. Hör försvarsministern i klippet. Foto: SVT ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

G7-mötet: Världsledarna tackar för Bidens F-16-besked

Uppdaterad
Publicerad

Ledarna för Ukraina, Storbritannien och Nederländerna tackar USA och Joe Biden för att under fredagens G7-möte ha gett grönt ljus för att ukrainska piloter ska kunna tränas i att flyga amerikanska stridsflyg av modellen F-16. G7-länderna enades även om att rikta en rad nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

G7-mötet i Hiroshima inleddes under fredagen och ska fortsätta under helgen, då Ukrainas president Zelenskyj väntas dyka upp över länk. G7-länderna är världens ledande industrinationer som också är demokratier – Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Grönt ljus om F-16-träning

En snackis inför mötet har varit frågan om att skicka USA-tillverkade F-16-stridsflyg till Ukraina. Europeiska länder, däribland Nederländerna, har tidigare uttryckt en vilja att göra det, men fått nej av USA som oroas över att känslig amerikansk teknologi ska hamna på villovägar.

Under dagen rapporterade flera internationella medier, med hänvisning till källor, att president Joe Biden mjuknat i frågan och under mötet i Hiroshima på fredagen sagt sig vara villig att låta ukrainska piloter tränas i att flyga planen.

Källor uppgav även för CNN att Vita huset skickat signaler till sina europeiska allierade om att man inte kommer stå i vägen om någon av dem skulle besluta att skicka F-16-flyg till Ukraina.

Sunak om uppgifterna: Välkommet besked

Uppgifterna har ännu inte bekräftats officiellt av Vita huset. Men Rishi Sunak, Storbritanniens premiärminister, som var på plats under G7-mötet tackar ändå Biden via Twitter.

”Ett välkommet besked om att USA godkänner att ukrainska piloter utbildas i F-16-flyg.” skriver han.

Också toppolitiker i Nederländerna, Danmark och Ukraina har reagerat positivt.

”Jag välkomnar USA:s historiska beslut”, twittrar Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Nya sanktioner

Under fredagens möte kom G7-länderna överens om att införa nya sanktioner mot Ryssland. Det rör sig bland annat om skärpta exportbegränsningar för industriella maskiner, verktyg och teknologi, samt nya sanktioner mot en rad aktörer som är inblandade i den ryska försvarsindustrin.

”Dagens beslut kommer ytterligare försämra Putins förmåga att bedriva sin barbariska invasion.” säger USA:s finansminister Janet L Yellen i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.