Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Huovinen förklara vad som skulle hända om Ukraina besvarade robotattackerna. Foto: Sergey Dolzhenko/TT/Malvina Bitts/SVT

Experten: Därför svarar inte Ukraina på robotattackerna

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska städer har attackerats intensivt av ryska robotar de senaste dagarna. Att Ukraina skulle svara med samma mynt är dock inte aktuellt, enligt överstelöjtnant Johan Huovinen.

– Det skulle sannolikt uppfattas av Ryssland som en direkt vapenhandling från USA, säger han.

Ett trettiotal drönare och robotar avfyrades mot Ukraina i natt. I går sköts ungefär lika många. Den senaste tiden har Ryssland trappat upp attackerna med långdistansvapen djupt in i Ukraina, långt från fronten.

Samtidigt har Ukraina fått flera vapensystem med den förmågan – och Zelenskyj har flaggat för att de vill ha fler.

Kriget i Ukraina

Men till skillnad från hur Ryssland agerar är det osannolikt att Ukraina använder sina robotar för att attackera mål inne i Ryssland. Det beror främst på två saker, enligt Johan Huovinen.

Kan eskalera konflikten

Den främsta orsaken är att Ukraina inte får. De långdistansrobotar som Ukraina har fått från USA och Europa har skickats med en begränsning om att de inte får skjutas in på ryskt territorium.

Orsaken till förbudet är en oro för att det skulle eskalera situationen mellan Ryssland och Nato.

Om rysk mark exempelvis attackeras baserat på amerikanska underrättelser och med en amerikansk robot, så skulle Ryssland sannolikt tolka det som en direkt vapenhandling från USA, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan.

– Om Ukraina skulle använda utländskt tillverkade vapensystem för att slå mot mål inne i Ryssland så skulle Ryssland kunna ta det som intäkt för att de kan slå mot vapenleveranser i exempelvis Polen, Slovakien eller Rumänien, säger han.

Saknar information

Även om Ukraina hade bortsett från västländernas krav så hade det ändå varit svårt att genomföra. Långdistansvapen kräver säker information om var den ryska förbanden eller infrastrukturen man ska träffa finns.

– Det skulle komma primärt från satellitbilder och då är den informationen inte speciellt uppdaterad. Den kan vara 24, 48 eller 72 timmar gammal eller äldre, säger Huovinen.

– Man vill ha en mer exakt lägesbild och det skulle kräva att man exempelvis har drönare över ryskt territorium och det tror jag är svårt att uppnå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet