Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utan luftvärnet skulle väldigt många civila dö i de nattliga attackerna”, säger Elin Jönsson, som har träffat de ukrainska soldater som skyddar Kievs himmel. Se mer i klippet. Foto: Lars Lyrelfelt, SVT

Svenska luftvärnssystemet hjälper mot ryska robotar

Uppdaterad
Publicerad

Under början av kriget i Ukraina träffade ryska robotar och drönare minst hälften av sina mål i Kiev. I dag skjuts mellan 90 och 100 procent av dem ned av tack vare luftvärnets insatser och den utrustning de fått från andra länder – däribland Sverige.

SVT:s team är på plats i Ukraina och har träffat luftvärnet som skyddar Kievs himmel. Majoriteten av de ryska drönare och robotar som avfyras mot staden hinner skjutas ner innan de gör större skada.

Där har det svenska luftvärnssystemet Robot 70 spelat en stor roll – och flera ukrainska soldater har även utbildats i Sverige.

– Vi vill tacka det svenska folket för utbildningen och för att vi fått vapnen, men vi skulle vilja ha mörkersikte också om det finns möjlighet. Då skulle det här vapnet bli ännu mer effektivt, säger Dmytro, batterichef i armén.

Se när SVT:s team fick träffa luftvärnet under stort hemlighetsmakeri, i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.