Gambias ex-president Jammeh lämnade sent på lördagskvällen landet efter att till slut ha beslutat sig för att lämna presidentposten efter 22 år vid makten. Foto: TT

Jammeh har gett upp – har lämnat Gambia

Uppdaterad
Publicerad

Gambias före detta president ger upp försöken att klamra sig fast vid makten i landet. I ett tv-framträdande meddelade Yahya Jammeh sitt beslut – och sent på lördagskvällen kom beskedet att han lämnat Gambia med flyg.

I 22 år styrde Gambias forna president Yahya Jammeh landet. Under fredagen gick han med på att kliva ner och gå i exil, och sent på lördagskvällen lämnade alltså Jammeh Gambia med flygplan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till vittnen som ska ha sett planet lyfta.

Det finns i nuläget inga bekräftade uppgifter om vart Yahya Jammeh är på väg.

Politisk kris i Gambia

Ex-presidenten lämnar Gambia mindre än ett dygn efter att han själv gått ut och bekräftat sin avgång. Det var under natten mot lördagen som Jammeh höll ett kortare framträdande i statlig tv, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Jag tycker inte det är nödvändigt att spilla en enda droppe blod, sade han, och ska enligt AP ha fortsatt med att säga:

– Jag lovar inför gud, och hela nationen, att alla problem vi står inför kommer att lösas fredligt. Jag har bestämt mig för att avstå ledarskapet för denna stora nation. I tider av problem och oro i andra delar av Afrika och i världen är freden i Gambia ett arv som vi måste skydda och försvara.

Spänt läge in i det sista

Under fredagseftermiddagen löpte en andra tidsfrist för expresidenten ut om att under dagen frivilligt lämna sin post.

Mauretaniens och Guineas presidenter hade i timmar suttit med Jammeh i presidentpalatset i huvudstaden Banjul för att övertyga denne om att ge upp försöket att klamra sig fast vid makten. Senare sågs en bilkonvoj lämna palatset.

Regionala västafrikanska styrkor, som avvaktat i landet, skulle annars tvinga ut honom.

Adama Barrow svors in som ny president för Gambia under en ceremoni i grannlandet Senegal i går, sedan Jammeh trots att han förlorade presidentvalet i december vägrat avgå efter 22 år vid makten.

Oklart när Barrow tar plats

I och med att Jammeh nu lämnar landet ser Gambia ut att tillslut kunna få till stånd ett förhållandevis fredligt presidentskifte.

Det är dock inte helt klart när Barrow kommer att återvända från Senegal för att sedemera ta plats i Gambias huvudstad Banjul som president.

TT rapporterar att många i Landet inte vågar lita på att det är klart förrän Jammeh har rest och Barrow har kommit hem. Den nyvalde presidenten avvaktar fortfarande utvecklingen i Senegals huvudstad Dakar.

Till BBC säger han att han tänker inrätta en sanningskommission för att utreda brott mot de mänskliga rättigheterna under Jammehs styre.

Spänningarna i landet har fått 45.000 gambier att fly. FN-organet UNHCR beskriver det som att de flesta av dessa är barn som tagits med av sina mammor. Efter Jammehs besked rapporteras att en del börjat återvända.

Turerna efter presidentvalet

Adama Barrow, segraren i presidentvalet i december, svors i torsdags in som landets nye president. Men det skedde inte i Gambia utan på landets ambassad i Senegals huvudstad Dakar, dit Barrow tagit sin tillflykt. 

Den excentriske Yahya Jammeh, som styrt Gambia i över två decennier, erkände sig i valet först besegrad av oppositionsledaren Barrow. Men Jammeh ändrade sig och krävde att Högsta domstolen skulle kopplas in. 

Ledare från flera västafrikanska länder har flera gånger den senaste tiden rest till Gambia för att förhandla fram en politisk lösning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Gambia

Mer i ämnet