Gamias ex-president Yahya Jammeh lämnade sent på lördagskvällen landet med det flygplan som nu tagit honom till Ekvatorialguinea, där han ska leva i exil. Foto: TT / Reuters / Thierry Gouegno

Jammeh flög till Ekvatorialguinea

Uppdaterad
Publicerad

Gambias förre ledare Yahya Jammeh tas emot av Ekvatorialguinea där han kan leva i exil. I Banjul firades det på gatorna efter beskedet om att hans plan hade lyft.

– Vi är fria nu, säger gambiern Fatou Cham.

Jammeh, som styrt Gambia i 22 år, har fått löften om att inga åtgärder ska vidtas som kan äventyra hans eller hans familjs säkerhets. Han ska även kunna återvända till Gambia när han vill, enligt ett uttalande från den regionala samarbetsorganisationen Ecowas.

– Jag uppmanar president Barrow att omedelbart ta över ansvaret som president, statschef, överbefälhavare, och den högste medborgaren i vår republik, sade Jammeh, enligt statlig tv.

Politisk kris i Gambia

Kommer tillbaka

Under hot om militärt ingripande från flera andra länder gick 51-årige Jammeh, som förlorade valet i december, slutligen med på att lämna från sig makten. Adama Barrow svors in som ny president i torsdags, men i Senegal. Han väntas nu återvända till Gambia.

Guineas president Alpha Conde har lett den grupp afrikanska ledare som har fört samtal med Jammeh om att han måste lämna landet.

Jammehs val av Ekvatorialguinea som nytt hemland lättar på oron för att han skulle lägga sig i för mycket om han stannade i Guinea, vars gräns inte ligger långt från Gambias östra delar. Planet mellanlandade i Guinea, men Jammeh åkte vidare.

”Ingen är perfekt”

När nyheten kom om att ex-presidenten lämnat landet jublades det i Gambias huvudstad Banjul.

– Vi befinner oss inte längre i ett fängelse. Vi behöver inte längre tänka oss för när vi säger vad vi tycker, säger 28-åriga Fatou Cham.

En kvinna, som inte vill säga sitt namn, är däremot ledsen för att Jammeh försvinner från presidentposten.

– Ingen människa är perfekt, men i 22 år har han kämpat för oss gambier, säger hon, med kinderna våta av tårar.

En första prioritet för president Adama Barrow är att de tiotusentals invånare som flytt Gambia de senaste veckorna av rädsla för oroligheter ska kunna återvända tryggt och säkert, säger en talesperson för den kommande regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Gambia

Mer i ämnet