Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT, Andreas Solaro/TT

Game over för Italiens ekonomi?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det sista Italien behöver är ytterligare politisk turbulens. De redan hårt ekonomiskt drabbade italienarna ser nu ut att få vänta ännu längre på bidrag och reformer för att klara de ökade levnadskostnaderna.

Karin Fagerlund

Utrikesreporter

Premiärminister Mario Draghi var mannen som skulle rädda den italienska ekonomin. Det var han som skulle lyckas driva igenom nödvändiga reformer, något som Italiens politiker annars är kända för att inte klara av. Men inte ens teknokraten och före detta chefen för Europeiska centralbanken, Mario Draghi – även kallad Super Mario – har lyckats med konststycket att ena partierna.

Valet är planerat till början av 2023 men det kommer sannolikt att tidigareläggas till i höst. Fram till dess att en ny regering och premiärminister är på plats så kommer det att bli stökigt. Att det skakar i politiken i eurozonens tredje största ekonomi ogillas av många.

Hög statsskuld

Investerare har börjat sälja av italienska statsobligationer, med högre ränta på den redan höga statsskulden som följd. Räntan ligger nu på runt fyra procent och sätter press på den ansträngda statliga budgeten

Att politikerna inte klarar av att komma överens och Mario Draghi lämnar gör att Italien nu spelar högt om det utlovade gigantiska stödpaketet från EU på cirka 200 miljarder euro för att tackla de ekonomiska konsekvenserna efter coronapandemin. För att EU-länder ska få ta del av bidragen finns motkrav från EU och att det ska finnas en tydlig plan för genomförandet av reformer. I Italien handlar det bland annat om grön omställning och satsning på unga och kvinnor.

Invånarna drabbas hårdast

Och det är såklart italienarna som drabbas hårdast. De dras liksom resten av Europa med högre kostnader på el, bränsle och livsmedel. Det blir inte bättre av den torka som hotar skördarna – landet har utlyst nödläge i fem regioner på grund av vattenbrist. För att toppa det hela så ligger arbetslösheten på 8,1 procent och de som har jobb har fått se sina löner sjunka till rekordlåga nivåer.

Mario Draghi hade italienarnas och EU:s stöd. Men nu är det över för Super Mario. Frågan är nu bara om det även är game over för Italiens ekonomi? Klart är i alla fall att Italien kommer att behöva använda alla ”extra liv” landet kan få för att krisen inte ska fördjupas ytterligare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.