Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden som lyfts fram som bevis är tagen i ett helt annat sammanhang – se SVT:s genomgång i klippet. Foto: Charkivs regionala åklagarmyndighet/Ryska försvarsdepartementet

Gammal bild används för att rättfärdiga attack mot köpcenter i Charkiv

Uppdaterad
Publicerad

”Shoppingcenter, knappast! Kolla baksidan av byggnaden!”.

Så lyder en av kommentarerna i en svensk prorysk Facebookgrupp.

Kommentaren syftar på en bild som påstås visa hur Ukraina gömmer vapen i köpcentret där minst 16 personer dog efter en rysk attack den 25 maj. Men bilden visar inte vad som påstås.

Budskapet om en påstådd vapendepå i byggvarukedjan Epicentr K:s köpcenter i Charkiv har förts fram av flera proryska X-konton.

Det går i linje med hur den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass rapporterar om händelsen.

SVT verifierar

Anklagar Ukraina för mänskliga sköldar

Enligt dem ska Ukraina ha upprättat ett vapenlager samt en ledningsplats i köpcentret. I samma artikel anklagar en anonym rysk myndighetskälla Ukraina för att använda sig av mänskliga sköldar.

Några bevis har inte presenterats från officiellt håll – men på sociala medier sprids en bild som påstås visa vapenlagret. Men bilden är gammal.

Se bakgrunden till bilden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet