Gångbro rasade ner över motorväg i Miami – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

En nyligen installerad gångbro har kollapsat vid ett universitet i Florida. Minst fyra personer har omkommit, uppger polisen. Nio personer vårdas samtidigt på sjukhus.

Filmer från platsen visar hur fordon under bron klämdes fast när den 950 ton tunga konstruktionen kollapsade. Bron går mellan Florida International University och staden Sweetwater.

Bron ska vara helt nybyggd och ha kommit på plats under lördagen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Bron är omkring 53 meter lång och skulle invigas i början av nästa år.

Uppgifter om döda bekräftas inte

Vid en presskonferens på torsdagskvällen, svensk tid, uppgav räddningstjänstens talesperson att åtta fordon fångades i rasmassorna. Senare på kvällen bekräftades att minst fyra personer har omkommit, men siffran kan komma att stiga.

Ytterligare nio personer ska ha skickats till Kendall Regional Hospital för vård. Samtliga är i åldern 20–50 år, säger läkaren Mark McKenney vid en presskonferens.

Räddningsarbetare försöker gräva i rasmassorna

– Jag och min pojkvän hade precis kört under bron. Vi pratade om hur ny den var, sedan hörde vi en hög smäll. Först trodde vi att vi hade kört på någonting, men när vi vände oss om insåg vi att bron hade kollapsat ovanpå flera bilar. Jag såg inga fotgängare på bron, säger ögonvittnet Isabella Carrasco till CBS News.

Polis och brandkår är på plats och bilder från platsen visar hur räddningsarbetare försöker gräva i rasmassorna.

”En hemsk tragedi”

Munilla Construction Management, som står bakom brobygget, skriver i ett uttalande på Facebook att de är förfärade över det inträffade och att de ska göra en utredning för att ta reda på vad som orsakat kollapsen.

Även universitetet har kommenterat det inträffade i ett uttalande på Facebook. De är ”chockade och ledsna” över det inträffade och samarbetar med räddningsarbetarna på plats.

Floridasenatorn Marco Rubio skulle bege sig till universitetet, där han själv har varit professor i tio år.

– Vägen under den kollapsade bron används av så många i Miami. Det här är verkligen en hemsk tragedi, säger han till NBC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.