26-årige Devin Kelley pekas ut som den som ska ha mördat 26 människor i en kyrka i Sutherland Springs. Foto: TT

Gärningsmannen hade bråkat med svärmor innan

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som öppnade eld i en baptistkyrka i Texas hade tidigare grälat med sin familj och svärföräldrar. Under en presskonferens lämnade myndigheterna i den amerikanska delstaten fler detaljer om 26-åringen och dådet i Sutherland Springs.

Devin Kelley hade varit inblandad i ett familjegräl innan han klev in i en kyrka i den lilla orten Sutherland Springs i Texas, klädd i mask och skyddsväst och öppnade eld. Han hade tidigare uttryckt ilska mot sin svärmor och skickat hotfulla meddelanden, berättade myndigheterna i Texas under en presskonferens i dag. Det finns inget religiöst eller rasistiskt motiv bakom dådet som inte kommer att utredas som terrorism.

Under de senaste åren har Devin Kelley varit inblandad i flera fall av våld i hemmet som polisen kände till. Han sparkades från flygvapnet 2014, efter att ha dömts för våldsbrott mot sin fru och sitt barn.

2014 dömdes han för djurplågeri.

Yngsta offret 18 månader

Devin Kelley mördade 26 människor när han gick nedför gången under söndagsgudstjänsten och sköt omkring sig. Enligt sheriffen Joe D. Tackitt Jr. hade församlingsmedlemmarna antagligen ingen chans att komma undan mördaren. Kelleys svärföräldrar brukade besöka kyrkan Kelley attackerade på söndagen, men de var inte där när han gick till attack.

Offren för massakern är mellan 18 månader och 77 år gamla. Minst åtta av de döda kommer från samma familj. Omkring 20 personer vårdades för skador, nu är tio kvar på sjukhuset. De är mellan fem och 73 år gamla.

Tros ha skjutit sig själv

Tre vapen har hittats vid platsen – ett gevär i kyrkan och två handeldvapen i mannens bil. Kelley blev efter dådet jagad av civilpersoner och skottlossning uppstod. Inifrån sin bil ska han ha ringt sin pappa och sagt att han är skadad och inte tror han kommer överleva.

Kelley kraschade med bilen och dog. Polisen säger sig ha ”bevis som får dem att tro” att han sköt sig själv efter kraschen.

Det är oklart om Kelley hade tillåtelse att bära vapen efter att ha fått sparken från flygvapnet.

Enligt polisen finns det en film inifrån kyrkan, men man vill ännu inte säga vad som finns på den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i kyrka i Texas

Mer i ämnet