Övervakningsbild från Ny Ellebjerg Station strax före Omar Abdel Hamid El-Hussein knivskar 19-åringen den 22 november 2013 Foto: Danska polisen

Här är mannen bakom terrordåden

Uppdaterad
Publicerad

En aggressiv ung man som höll sig för sig själv. Han verkade missanpassad, och tros ha plockat upp radikala åsikter under sin tid i fängelse. Och så var det något i hans ögon. Så berättar de som träffat 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, den misstänkte terrorskytten i Köpenhamn.

En missanpassad ung man, som hade nära till känslokallt våld. Så beskriver journalisten Jesper Braarud Larsen den 22-årige mannen vars bild nu finns på många av Europas förstasidor.

Omar Abdel Hamid El-Hussein föddes 1992 i Köpenhamn. Han har två palestinska föräldrar, och växte upp i Köpenhamnsområdet enligt DR.

Terrordåden i Köpenhamn

Två vänner till Omar El-Hussein, som Danska Politiken har pratat med, berättar att han hade ett stort, ibland ”glödande”, engagemang när det gällde situationen i sitt hemland. Men det var ett engagemang som snabbt kunde förbytas i vrede – framförallt mot Israel.

En närmare bild

Personerna som danska Politiken talat med, både vänner och myndighetspersoner, målar upp en nära bild av den misstänkte terroristen. ”Det var något med ögonen”, så inleds porträttet av El-Hussein.

Blicken, stridslysten och klar som när han gjorde sig redo för en match i thaiboxning, kunde på en sekund förvandlas till hat – om han blev orättvist behandlad eller trampad på, som en nära vän uttrycker det.

Ja, han hade en kort stubin. Men det förklarar inte, menar många av de som kände 22-åringen, de blodiga dåden som begicks i helgen.

”En ung man som var psykiskt sjuk”

Området Mjölnerparken i Nörrebro består av röda fyravåningshus, en stor fotbollsplan tillsammans med flera basketplaner och lekställningar. Överallt sitter skyltar som påminner om alla de övervakningskameror som ska skydda mot vandalisering. Det var här han bodde, tillsammans med sin bror.

Men när SVT besöker bostadsområdet vill ingen prata om Omar El-Hussein, eller så känner de inte till honom.

– Nej, men jag har inte bott här så länge, säger en kvinna.

– Jag tycker att det är förfärligt det som hänt, men man ska komma ihåg att det här inte handlar om islamisering. Det handlar om en ung man som var psykiskt sjuk. 

”Var aldrig med på skolfester”

Thaiboxningen var viktig för Omar El-Hussein, där kunde han dra nytta av sitt temperament. Han var duktigare än de flesta, berättar en vän för Politiken. I en video som finns tillgänglig på nätet kan man se hur den då 17-årige El-Hussein med en fokuserad blick tar sig an sin motståndare.

Men Omar El-Hussein hamnade i dåligt sällskap. Enligt vännen började han plötsligt röka hasch, vilket allt mer liknade ett missbruk, och hamnade i ett kriminellt gäng.

– Han lockades in i en fälla. Jag trodde egentligen att han var för smart för att låta det hända. Men tydligen inte, tyvärr, säger vännen till Politiken.

I skolan höll sig Omar el-Hussein för sig själv. En klasskamrat som Ekstra Bladet intervjuat berättar att han satt ensam i ett hörn för det mesta.

– Han var aldrig på skolfester eller ute och drack öl med oss andra.

Temperamentsfull, ibland aggressiv. Diskussionslysten, och inte rädd för att tala om sitt hat mot judar. Så beskriver klasskamraten Omar El-Hussein.

Vändpunkten

Någonstans kommer en vändpunkt. I november 2013 attackerar Omar El-Hussein oprovocerat en 19-åring med kniv vid en pendeltågsstation i Köpenhamn. Polisen griper honom efter två månader, i efterlysningen beskrivs El-Hussein som farlig.  

Han ställs inför rätta i december 2014. Det är här journalisten Jesper Braarud Larsen kommer i kontakt med 22-åringen.

I en intervju med Ekstra Bladet beskriver Braarud Larsen honom som en ung man som verkar ha levt ett hårt liv, med synliga ärr i hårbotten. Knivstickningen verkade, precis som el-Husseins beteende i övrigt, känslokall. Men journalisten märkte inga spår av extremism i 22-åringen, när de möts i rätten.

Uppmärksammas i fängelset

Under rättegången har Omar El-Hussein svårt att förklara varför han attackerade mannen på pendeltågsstationen. Han led av ångest, sa han, och var påverkad av droger.

Domen faller, misshandel. Och Omar El-Hussein hamnar i fängelse.

I fängelset uppmärksammas den unge mannen av personal, som oroas av en ”markant åsikts-förändring i extrem religiös riktning” hos 22-åringen. Oron är så pass stor, att man från kriminalvården väljer att skicka en varning till danska säkerhetspolisen PET. Bakgrunden till varningen ska enligt tidningen Berlingske ha varit att El-Hussein talade öppet om en önskan att resa till Syrien för att strida med terrorgruppen Islamiska staten.

Den 30 januari i år släpps Omar El-Hussein fri efter en kort vistelse i fängelset – det är då drygt två veckor innan terrordåden vid Kulturhuset Krudttönden och synagogan på Krystalgade ska äga rum.

Frågor utan svar

22-åringen skjuts till döds tidigt på söndagen, efter att drygt ett dygns terror skakat Köpenhamn. Polisen berättar att man haft kännedom om Omar El-Hussein, och PET uppger att man haft den unge mannen ”på radarn”.

Två personer är misstänkta för att ha hjälpt el-Hussein i samband med terrordåden, och polisen har funnit både vapen och kläder som den misstänkte gärningsmannen tros ha burit.

Här tar historien slut. Det man vet, och som polisen gått ut med, är att Omar El-Hussein varit känd av polisen och PET sedan tidigare på grund av kopplingar till kriminella gäng och tidigare brott. Men varför två personer dödades, och vad som ledde fram till attackerna, är två frågor som saknar svar.

Likaså kvarstår frågan om vad det var som fick Omar El-Hussein att gå från att vara en ung man, en boxare med brinnande politiskt engagemang, till att bli en kallblodig mördare – och vad som hände i fängelset som fick hans religiösa åsikter att te sig allt mer radikala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet