Bill och Melinda Gates stiftelse ökar stödet till WHO, efter att Trump meddelat att USA fryser sin finansiering av organisationen.

Gates stiftelse ökar stöd till WHO

Uppdaterad
Publicerad

Bill och Melinda Gates stiftelse ökar stödet till WHO, som svar på att USA:s president Donald Trump meddelat att landet fryser sin finansiering av världshälsoorganisationen.

Stiftelsen är den näst största givaren till WHO bakom USA, och ökar bidraget från 100 till 250 miljoner dollar. USA stod förra året för omkring 400 miljoner.

-Att minska stödet till WHO är helt orimligt. Vi behöver ett globalt koordinerat stöd, säger Melinda Gates, som delar ordförandeskapet i stiftelsen med sin man, Bill Gates, och fortsätter:

-När du är i en kris som den här, är det alle man på däck.

”Behöver globalt samarbete”

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus beklagar USA:s beslut och säger att man kommer att försöka att fylla hålet med andra parter. Men Melinda Gates tror att det blir svårt.

Pengarna från stiftelsen ska användas till att ta fram nya läkemedel, diagnostik och vaccin för att bemöta coronapandemin, liksom hjälpa fattigare länder och sårbara befolkningsgrupper som smittan kan slå extra hårt mot.

-Vi behöver som ett globalt samhälle vända oss till vad som nu börjar i afrikanska och sydasiatiska länder. Vi ser ett enormt behov, och det är därför vi mer än fördubblat vårt åtagande, säger Gates.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet