Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, ge en uppdatering om stridsläget i östra Ukraina. Foto: SVT/TT/AP

Svåra slaget om Donbas: ”Nyckeln till Luhanskregionen”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska styrkor utkämpar just nu ett av de svåraste slagen sedan kriget började, enligt landets president Volodymyr Zelenskyj.

Hela Donbassregionens öde ligger nu i händerna på den viktiga staden Sievjerodonetsk, säger presidenten.

Efter flera dagar av intensiva gatustrider medger den ukrainska sidan att ryska styrkor kontrollerar större delen av nyckelstaden Sievjerodonetsk. Ukrainska styrkor har tvingats retirera på grund av kraftig beskjutning.

I onsdagens tal till sina landsmän sade Zelenskyj att striderna är ”väldigt intensiva”, ”väldigt svåra” och förmodligen bland de hårdaste under hela kriget.

– På många sätt avgörs ödet för vårt Donbass här, sade han.

Nyckel till regionen

Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, beskriver staden som en nyckeln till hela regionen och ett område som kan vara särskilt viktigt för Ryssland.

– Luhansk har tillsammans med Donetsk varit central för framväxten av konflikten. Det är ett bra avstamp för vidare operationer i området.

Men att den ryska offensiven koncentrerats till Donbassregionen är också ett resultat av att kriget inte gått enligt Rysslands planer, resonerar han.

– De här striderna är inte ett förstahandsval utan kommer som en konsekvens av att man misslyckats längre västerut i staden Izjum och i riktning mot Kramatorsk och Slovjansk

– Här har förmodligen ambitionen krympt från att ha varit en större inringningsoperation, till att bli en inringningsoperation av Sievjerodonetsk, till att nu bli gatustrider.

Svårare att följa kriget

Medan Ryssland har koncentrerat anfallet till Donbass har Ukraina i stället gått till motangrepp i Cherson i söder och Kharkiv i norr där man nått vissa framgångar. Det blir dock svårare och svårare att följa krigets skeenden med hjälp av öppna källor, säger Magnus Christiansson.

Det som en gång startade med uppställda bataljkoner på vardera sidor har i dag övergått till söndertrasade förband som transporterats över stora delar av landet, förklarar han.

– Och det har tillkommit en x-faktor i form av kontraktsoldater från rysk sida som vi inte vet så mycket om. Det blir svårare och svårare att följa operationerna i det här kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.