Ukrainska soldater lämnar stålverket Azovstal och överlämnar sig till de ryska styrkorna. Foto: TT

Utländska soldater döms till döden i Donetsk

Uppdaterad
Publicerad

En marockansk och två brittiska soldater som deltagit i försvaret av stålverket Azovstal i Mariupol har dömts till döden efter att de tillfångatagits av ryska styrkor, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria. Förfarandet beskrivs som en ”skenrättegång”, och brittiska myndigheter arbetar nu för att få männen frigivna.

Domen mot de tre soldaterna föll i en domstol i den så kallade Folkrepubliken Donetsk i östra Ukraina. Regionen utropade sig självständig med ryskt stöd 2014, men är inte internationellt erkänd. Det är inte heller domstolen, och internationella observatörer beskriver förfarandet som en skenrättegång med grundlösa anklagelser.

Enligt domstolen har männen agerat legosoldater med mål att ”störta den konstitutionella ordningen”, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Familjen tillbakavisar uppgifterna

BBC har talat med familjerna till de två brittiska männen. De ger en annan bild. Anklagelserna om att männen ska ha varit legosoldater tillbakavisas helt.

En av männen, en 28-årig man med både brittiskt och ukrainskt medborgarskap, flyttade enligt familjen från Storbritannien redan 2018. Han anslöt då till den ukrainska försvaret, där han enligt familjen tjänstgjort sedan dess. Anhöriga beskriver hur han förlovat sig med en ukrainsk kvinna och gjort landet till sitt nya hem.

Den andra, en 48-årig man, arbetade länge inom det brittiska försvaret innan han flyttade till Ukraina för fyra år sedan. Även han anslöt till det ukrainska försvaret i samband med flytten, uppger hans familj.

– Han gillade det ukrainska livet och såg Ukraina som sitt land. Under den här tiden träffade han också sin ukrainska fru, säger en anhörig till BBC.

Den marockanska mannen greps liksom britterna i april. Marockanska myndigheter har ännu inte kommenterat domen, skriver Reuters.

Domen överklagas

Enligt nyhetsbyrån AP har männen nu en månad på sig att överklaga domen, vilket de också planerar att göra, enligt en advokat som ryska Tass talat med.

En talesperson för premiärminister Boris Johnson säger till BBC att Storbritannien är djupt oroade över dödsdomen och att regeringen kommer arbeta tillsammans med ukrainska myndigheter för få till en frigivning.

Den brittiska regeringens hållning är att männen stridit för Ukraina och därmed ska behandlas som krigsfångar.

– Enligt Genèvekonventionen erhåller krigsfångar immunitet och kan därmed inte åtalas för att ha deltagit i striderna, säger talespersonen till BBC.

Även Aisling Reidy, senior juridisk rådgivare vid Human rights watch, är inne på samma linje.

– Baserat på vad som har rapporterats har männen fråntagits rätten till en rättvis rättegång. Det är olaglig enligt internationell humanitär rätt, och ett potentiellt krigsbrott som faller under Tribunalen i Haags rättsskipning. Myndigheter i Storbritannien eller Marocko kan också väcka åtala mot de ansvariga å sina medborgares vägnar, säger hon till SVT.

I mitten av maj kapitulerade flera hundra av de instängda soldaterna i stålverket Azovstal till ryska militära styrkor. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelenskyj: ”Arbetet med att få hem våra grabbar fortsätter” Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.