Deltagare i Istanbuls prideparad strax efter att polisen beskjuitit paraden med vattenkanoner. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gayfientlighet i kölvattnet av amerikansk HD-dom

Uppdaterad
Publicerad

Efter att USA:s högsta domstol godkänt enkönade äktenskap sprider sig stödet världen över. Men på flera håll i världen syns motreaktioner från krafter som vill uttrycker sitt missnöje över reformen.

Sedan beslutet offentliggjordes den 26 juni har många användare på sociala medier lagt ett filter med transparenta regnbågsränder över sin profilbild för att uttrycka sin glädje över den amerikanska äktenskapsreformen.

Men i Ryssland, som tidigare antagit gayfientliga lagar, har en designer kontrat med att skriva ett program som byter ut regnbågsfiltrerade profilbilder mot den ryska trikoloren för den användare som installerar appen, rapporterar nyhetssajten The Mirror.

”Ryssland, eftersom landet inte tolererar bögar, har nu lanserat ett svar – fler och fler användare har ändrat sina avatarer till den ryska trikoloren”, skrev en användare.

Facebook anklagas för hyckleri

Samtidigt får Facebook själva motta en del kritik från hbtq-aktivister som anser att den amerikanska IT-jätten hycklar i sitt hyllande av HD-domen.

Regnbågsfilter till trots är homofobiska kommentarer vanligt förekommande på Facebook, liksom homofobiska och hatiska sidor riktade mot hbtq-personer. Det har tidigare rapporterats om hur Facebook ofta låter sådana sidor finnas kvar på sajten, trots upprepade anmälningar från användare.

Transpersoner har också kritiserat företaget för att inte tillåta användning av ett självvalt tilltalsnamn på sitt konto, ett namn som personen använder till vardags, utan tvingar användare att använda sitt namn givet vid födseln.

Vattenkanoner och gummikulor mot prideparad

Hbtq-aktivister oroas utöver detta av att det historiska beslutet i USA ska leda till en motreaktion från konservativa krafter i såväl USA som andra länder.

I Istanbul, Turkiet, besköt polisen under söndagen människor som marscherade tillsammans i en prideparad med vattenkanoner och gummikulor, rapportear Al-jazeera.

Enligt uppgift från en av Al-jazeeras reportrar på plats ska människor på plats ha varit förbryllade över polisens agerande, eftersom en liknande parad hölls under fredliga former senast den 21 juni i år  – en manifestation som kunnat pågå i landet årligen under de senaste 13 åren utan polisiärt ingripande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Enkönade äktenskap i USA

Mer i ämnet