Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hassan Doweis bakar mitt emot ett av de bombade bostadshusen. Han jobbade den natten när attacken kom. Foto: Emil Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gaza fortfarande i stor förödelse – många utan hem

Uppdaterad
Publicerad

Vägar, bostäder och elledningar förstördes i den 11 dagar långa konflikten mellan Israel och Hamas i maj. Världsbanken slog nyligen fast att återuppbyggnaden kommer kosta upp till 485 miljoner dollar. Men vem som ska betala är fortfarande oklart.

Hör Hassan Dowweis berätta om hur han upplevde de 11 dagarna i maj.

Uppröjningsarbetet pågår just nu i Gaza city. Trots att det har gått två månader är mycket av rasmassorna fortfarande kvar.

I ett hörn står Hassan Dowweis och bakar bröd. Affärerna går inte särskilt bra. En del av kunderna lever inte ens längre.

Pengar är inte garanterade

Världsbanken slog nyligen fast att återuppbyggnaden kommer att kosta upp till 485 miljoner dollar. En del av pengarna blir lån och andra direkt bistånd, men alla givare har inte garanterat pengarna. 

Till det uppröjningsarbete som hittills gjorts har Egypten och Qatar bidragit med pengar.

7 000 bostäder förstörda

Myndigheterna i Gaza beräknar att mer än 7000 bostäder är förstörda. Men Israel begränsar importen av byggmaterial av rädsla för att terrorstämplade Hamas ska använda det till att bygga nya tunnlar och bunkrar. 

Hassan Dowweis är orolig för framtiden och egentligen redan morgondagen. Han tror att det tyvärr snart kan blossa upp oroligheter igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer