Kirurger från Läkare utan gränser opererar på en skottskadad man. Foto: TT

Sjukhusen är överfulla efter protesterna – flera dör i väntan på vård

Uppdaterad
Publicerad

Sedan protesterna bröt ut har minst 60 dödats och tusentals skadats. Det har lett till att sjukhusen i Gaza varit överfulla av patienter och sörjande familjer. Nu rapporterar sjukhuspersonal om patienter som dör i väntan på vård.

Läkare och sjukhuspersonal på sjukhusen i Gaza har jobbat dygnet runt sedan måndagen, då våldet bröt ut i samband med protesterna längs med gränsen mellan Israel och Gazaremsan.

Ayman Al-Sahabani, chef på Al-Shifa-sjukhuset, berättade för Al-Jazeera att minst 18 personer dog under måndagen i väntan på läkarvård.

Fyllda korridorer

Läkare på Al-Shifa-sjukhuset rusade mellan operationer och korridorerna var fyllda med väntande patienter.

– Vid ett tillfälle hade vi 500 patienter som anlände samtidigt, det är mycket mer än vad sjukhuset har kapacitet för, sade Ayman Al-Sahabani till Al-Jazeera.

Totalt ska runt 1 700 personer ha behövt uppsöka läkarvård, rapporterar Reuters med hänvisning till siffror inifrån Gaza.

De flesta kommer in med skador i underkropp och ben och de mest brådskande fallen kommer till följd av skjutningar och explosioner.

På Al-Shifa, som är det största sjukhuset i Gazaremsan, hade man förberett sig på våldsamma sammandrabbningar och redan i helgen satt upp tält. Detta för att kunna hantera de många skadade som man på förhand misstänkte skulle komma in till följd av planerade protester mot öppnandet av den amerikanska ambassaden i Jerusalem.

”Inte många läkare”

En av alla skadade är 23-årige Bassem Ibrahim, han uppger själv att han skjutits av israeliska trupper och var orolig att han skulle förlora sitt ben innan han fick läkarvård.

– Det är inte många läkare här och de har ingen möjlighet att hjälpa alla som är här, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Till följd av sjukhuskaoset i Gaza har hälsoministeriet där vänt sig till Egypten för att be om hjälp. De har gått med på att förflytta en andel av de skadade till sjukhus i Kairo.

Protesterna fortsatte på tisdagen men färre palestinier samlades vid gränsområdet. Tv-bilder visar vissa använda stenslungor mot israeliska soldater. Två personer sköts ihjäl av soldater, enligt palestinska hälsovårdsmyndigheter, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.