Gazproms kontor i St Petersburg. Foto: ANATOLY MALTSEV/EPA/TT

Gazpromchefen: Bank används som valutaväxlare för gasköp

Publicerad

Den tidigare Gazpromchefen, som lämnat Ryssland och nu krigar för Ukriana, konstaterar att Gazprombank används som en valutaväxlare för europeiska länder när de köper gas.

– Det krångliga systemet kan vara upplagt för att banken inte ska kunna drabbas av sanktioner, säger Igor Volobuyev till tidningen Liga.

President Vladimir Putin kräver att länder ska betala gas i rubel – annars stryper han gasen. Ett hot som förverkligades på onsdagen när gasen till Bulgarien och Polen ströps.

Nu berättar Igor Volobuyev, både ryss och ukrainare, tidigare presschef på Gazprom och vicepresident för Gazprombank, om bankens upplägg för gasköp.

– Pengarna överförs till ett speciellt konto hos Gazprombank i den valuta som anges i avtalet. Sedan köper Gazprombank rubel för valutan genom Moskvabörsen, därefter förs de tillbaka till köparens konto där gasköparen överför rubeln till dotterbolaget Gazprom export, berättar han och menar att Gazprombank behövs som en valutaväxlare när europeiska länder köper gas.

Igor Volobuyev hävdar att det krångliga systemet kan vara upplagt för att banken inte ska drabbas av sanktioner, så som avstängning av det internationella betalsystemet Swift.

– Gazprombank kommer att vara en av de sista som stängs av. Det kommer inte att göras så länge rysk gas fortsätter levereras till Europa, säger Volobuyev.

Påverkanskampanj började långt innan

Igor Volobuyev berättar också om hur han själv deltagit i starten på kriget mot Ukraina genom att misskreditera landet.

– Rysslands krig mot Ukraina började redan för flera år sedan och har pågått i 20 år. Allt började med en ekonomisk press – med uppgift att göra Ukraina beroende av Rysslands gas så som Belarus är. Det var en del av kriget, säger han.

Han menar att Gazprom var med i en påverkanskampanj där Ukraina misskrediterades som pålitlig gasleverantör för Europa. Därför behövdes det byggas förbifarter, så som Nord Stream, Turkish Stream och Nord Stream-2.

Enligt Volobuyev har Gazprom lagt miljontals dollar för att misskreditera Ukraina.

– Jag erkänner att jag var med och deltog i de här gaskrigen när jag arbetade på Gazprom. Det första vid årsskiftet 2005-2006 och det andra 2008-2009.

Den andra mars lämnade Igor Volobuyev Ryssland och reste till Ukraina.

– Jag kunde inte stanna i Ryssland längre. Jag är ukrainsk medborgare, jag föddes i Ochtyrka och jag kunde inte längre se vad Ryssland gjorde med mitt hemland, säger han till tidningen The Insider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.