George Weah spelade i AC Milan 1995-2000 i tuff duell med Cagliaris mittfältare Daniele Beretta. Bilden är från 1999. Foto: TT

George Weah: Från fotbollskung till president

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kanske minns någon målet som George Weah gjorde för Milan mot Verona, den 8 september 1996. Weah får bollen i eget straffområde och dribblar sedan själv förbi ett helt lag och sätter bollen i mål på andra sidan planen. 

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Att gå från fotbollsproffs till president ställer naturligtvis helt andra krav än att ha en känslig högerfot. George Weahs väljarbas är ungdomar och de har röstat på honom för sin framtids skull. Liberia härjades av ett blodigt inbördeskrig i 14 år fram till 2003 och när landet just börjat komma på fötter ekonomiskt slog ebolaepidemin till i landet 2014 och slog av tillväxtknappen. 

Att få igång ekonomin, utbildning och skapa jobb blir George Weahs första och största utmaning.

Ses som kraft utifrån

Avgående presidenten Ellen Johnson Sirleaf har hyllats för sina insatser att läka Liberia efter inbördeskriget. Men fortfarande förknippar landets unga den politiska makten med korruption och ineffektivitet. George Weah ses som en kraft utifrån, en som inte har haft fingrarna i korruptionens syltburk.

Men frågan är om han lyckas leverera sina löften om att bekämpa korruptionen.

I ett taktiskt drag valde Weah Jewel Howard Taylor som sin vice president. Hennes före detta man Charles Taylor dömdes 2012 till 50 års fängelse av Internationella Brottmålsdomstolen i Haag för övergrepp under sin tid som krigsherre. 

Kopplingen till Taylor är besvärande för George Weah. När han valde Jewel Taylor försäkrade han sig om röster från landet största etniska grupp. Men många befarar att han samtidigt har berett väg för mäktiga nätverk kopplade till Charles och Jewel Taylor.

Oerfaren som politiker

George Weah kommer in med sin stjärnglans och obefläckade politiska CV. Hans relativa oerfarenhet som politiker måste vägas upp av en äkta vision och en uppriktig vilja till förändring. Och dessutom mod att gå emot de mäktiga som kommer att förlora pengar på en för landet positiv förändring. 

För klart är att flera av hans lagkamrater vid makten lär ha egna syften och mål – att stoppa ännu mer pengar i fickorna. Risken finns att George Weah dribblar bort sig själv om han inte ser upp.

Här kan du se George Weahs solomål mot Verona 1996.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.