Georgisk utbrytarregion kan folkomrösta om att uppgå i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den separatisktia georgiska utbrytarregionen Sydossetien ska hålla en folkomröstning om att uppgå i Ryssland. Det uppger regionens ledare, rapporterar Reuters.

Presidenten för den georgiska utbrytarregionen meddelade under fredagen att en folkomröstning om huruvida man ska uppgå i Ryssland ska hållas den 17 juli i år. Uppgifterna kommer från den ryska nyhetsbyrån Tass, skriver Reuters.

Sydossetien betraktas av det internationella samfundet, däribland FN och EU som en del av Georgien. Ryssland och ytterligare ett fåtal länder som Venezuela, Nicaragua och Syrien har dock erkänt regionen som självständiga republiker.

Ryssland gick i femdagarskriget 2008 in i Georgien och fördrev landets styrkor från Sydossetien och Abchazien. Därefter utropade båda områdena självständighet med rysk uppbackning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer