Foto: TT

Gerillagruppen ELN utlyser vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Den marxistiska gerillagruppen ELN i Colombia lägger ned vapnen i en månad. Enligt ett uttalande sker det med hänsyn till det pågående coronavirusutbrottet.

I Colombia finns fler än 700 bekräftade fall av covid-19 och 10 personer har dött till följd av sjukdomen, rapporterar BBC.

Vapenvilan gäller från onsdag och i en månad framåt. Men gerillagruppen uppger att den är öppen för att förlänga vapenvilan ytterligare och återuppta de tidigare strandade fredssamtalen med regeringen.

Uppmaning från FN

”Vi utlyser en aktiv ensidig vapenvila i en månad, från den 1 till den 30 april som en humanitär gest från ELN med det colombianska folket, som lider av förödelsen som coronaviruset orsakar”, lyder uttalandet.

Gruppen uppger att beslutet togs efter att FN:s generaldirektör Antonio Guterres den 23 mars uppmanade alla stridande parter i hela världen att lägga ned vapnen.

50 år lång konflikt

ELN har stridit mot den colombianska staten sedan 1964, efter en konflikt om jordreformer. Målet för attackerna är ofta landägare och multinationella företag. Den senaste dödliga attacken skedde i huvudstaden Bogotá i januari förra året, då mer än 20 polisstudenter dödades.

Den större gerillarörelsen Farc slöt ett fredsavtal med regeringen 2016. Men fredssamtalen med ELN har hittills inte haft någon framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet