Åklagaren Audrey Strauss vill se Ghislaine Maxwell fortsatt frihetsberövad. Foto: Jason Szenes/Rick Bajornas/UN Photo/EPA

Ghislaine Maxwell nekar till anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell nekar i en domstol i New York till samtliga sex åtalspunkter som riktas mot henne.

Den 58-åriga Maxwell, tidigare partner och bundsförvant med den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein, anklagas för att lockat unga flickor till Epstein så att han kunde utnyttja dem sexuellt.

Koppleri och trafficking

Fyra av de sex punkterna, som åklagarsidan riktar mot Ghislaine Maxwell, rör koppleri och trafficking mellan 1994 och 1997 av minderåriga. De övriga två handlar om mened år 2016.

Under tisdagen hölls borgensförhandlingar och Maxwells advokater drivit linjen att det inte föreligger någon flyktrisk för deras klient, samt att hon utsätts för fara på grund av coronapandemin om hon fortsatt hålls häktad.

Åklagarsidan hävdar däremot att det visst föreligger en flyktrisk.

Försökte fly från polisen

Enligt FBI vägrade Maxwell att öppna när de kom till hennes fastighet i början av juli där hon befann sig. I stället kunde poliserna genom ett fönster se hur hon försökte fly in i ett annat rum och stänga dörren efter sig.

Polisen bröt då upp dörren och grep henne.

Domaren valde att gå på åklagarens linje och menade att det föreligger en flyktfara, skriver New York Times.

Maxwell – som är dotter till den framlidne mediemogulen Robert Maxwell – medverkade i tisdagens domstolsförhör via videolänk från Metropolitan Detention Cente där hon har suttit häktad sedan hon greps.

Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump och den brittiske prinsen Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

Ghislaine Maxwell spelade, enligt åklagarsidan, en roll i att bistå Epstein i att hitta, bli vän med och göra offren färdiga för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.

I juli 2019, en månad efter det att han gripits, hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.