Invånarna på Gibraltar ska folkomrösta om lättnader i abortförbudet som råder på den brittiska enklaven Foto: Marcos Moreno/AP/TT

Gibraltar ska folkomrösta om att lätta på abortförbudet

Publicerad

Gibraltar har några av världens hårdaste abortlagar. Nu ska invånarna i den lilla brittiska enklaven på Europas sydvästra spets rösta om lättnader i lagen.

Aborter är i dag förbjudna i Gibraltar och kan leda till livstids fängelsestraff. I det nya förslaget, som de drygt 30 000 invånarna ska folkomrösta om i mars nästa år, tillåts aborter inom de första tolv veckorna av graviditeten vid allvarliga fosterskador eller om moderns fysiska eller mentala hälsa är i fara, vilket skulle täcka fall av incest eller våldtäkt. Läkare ska fortsatt ha rätt att vägra utföra aborter.

Förslaget kommer efter att den brittiska högsta domstolen i fjol slagit fast att de nordirländska abortlagarna, som är närapå identiska med Gibraltars, inte är förenliga med Europakonventionen.

”Med anledning av ett passionerat motsatt moralisk uppfattning i detta ämne, anser regeringen att den här frågan enbart kan avgöras i en folkomröstning”, skriver Gibraltars regering i ett pressmeddelande.

Enligt en opinionsundersökning av Gibraltar Broadcasting Corporation i fjol skulle 77 procent av de tillfrågade rösta för en legalisering om modern utsatts för våldtäkt eller hennes liv är i fara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer