En av de misstänkta kvinnorna när hon lämnar Shah Alam High Court nära Kuala Lumpur i Malaysia den 16 augusti 2018. Foto: REUTERS/Lai Seng SinVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter giftmordet på Kim Jong-Uns halvbror: Rättsprocessen mot kvinnorna går vidare

Publicerad

De två kvinnorna som misstänks för att ha giftmördat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror kommer fortsätta att vara häktade i Malaysia. Kvinnorna, som riskerar dödsstraff, säger sig ha blivit lurade till att döda honom.

Domaren Azmi Ariffin i Shah Alam-domstolen utanför Kuala Lumpur beslutade på torsdagen att åklagaren har lagt fram tillräckligt med bevis för att leda rättsprocessen framåt så att en mordrättegång kan inledas.

Han anser att bevisningen som presenterats pekar på att mordet på Kim Jong-Nam rör sig om ”en välplanerad konspiration” tillsammans med en grupp nordkoreaner.

Domaren säger också att man inte kan utesluta att det fanns politiska motiv för mordet, men att det saknas tillräckliga bevis för detta.

De misstänkta kvinnorna i 20-årsåldern från Vietnam och Indonesien som varit häktade sedan oktober 2017 kommer även i fortsättningen vara häktade.

– Vi är mycket besvikna över beslutet. Vi kommer att göra vårt bästa för att försvara dem, säger en av kvinnornas advokater, enligt TT.

Övervakningsvideo som uppges föreställa Kim Jong-Nam medvetslös på en bår på Kuala Lumpurs internationella flygplats den 13 februari 2017. Han avled senare i ambulansen på väg till sjukhuset. Foto: Fuji TV via AP

Kemvapen

Det var i februari 2017 som den nordkoreanske diktatorns halvbror Kim Jong-Nam dog på flygplatsen i Kuala Lumpur. Kvinnorna anklagas för att ha smetat nervgiftet VX på Kims ansikte. VX klassas som kemiskt vapen.

Kim konstaterades död bara en kort stund efter det att kvinnorna pressat en duk mot hans ansikte.

”Visste vad de gjorde”

Åklagaren hävdar att kvinnorna visste vad de gjorde och att de hade övat på attacken genom att smeta vätska på främlingar på allmänna platser i närheten, uppger CNN.

Domaren sade att han var övertygad om att åklagaren lagt fram tillräckliga bevis i domstolen som visar att Kim Jong-Nam dödades av giftet VX.

En av de misstänkta kvinnorna när hon lämnar Shah Alam High Court nära Kuala Lumpur i Malaysia den 16 augusti 2018. Foto: REUTERS/Lai Seng Sin

Riskerar dödsstraff

De misstänkta kvinnorna greps efter att polisen undersökt videomaterial från övervakningskameror och riskerar dödsstraff.

Kvinnorna har uppgivit att de blivit duperade av en grupp nordkoreaner till att tro att de skulle medverka i ett skämtprogram på TV genom att smeta en ofarlig vätska på Kim Jong-Nam, enligt försvarsadvokaterna.

Beroende av övervakningsfoto

Domaren sade dock att åklagarens bevisning försvagas av att målet är helt beroende av fotomaterial. Han menar också att åklagaren misslyckats med att kalla vittnen till domstolsförhandlingen. Det har tidigare uppgivits att många vittnen skulle kallas till domstolsförhandlingen.

En av kvinnornas advokat har tidigare kritiserat åklagarsidan för att uteslutande använda redigerat övervakningsfoto. Han kritiserade även utredarna för att de inte bevarat kopior av råmaterialet efter att hans klient greps, uppger CNN.

Regimkritiker

Det har tidigare rapporterats att Kim Jong-Nam levde i exil i Malasyia och att han var kritisk mot regimen i Nordkorea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet