Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, dog på Kuala Lumpurs flygplats efter att han angripits av två kvinnor som höll en trasa, med vad man tror var ett snabbverkande gift, över hans ansikte. Foto: TT

DNA-prov bekräftar: Mördade mannen var Kim Jong Uns halvbror

Uppdaterad
Publicerad

Det var halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som mördades på en flygplats i Kuala Lumpur i Malaysia den 13 februari. Det slår Malaysia slutgiltigt fast efter att resultaten av ett dna-prov blivit klara.

– Jag kan återigen bekräfta att det är Kim Jong-Nam. Det är baserat på ett prov taget från hans barn, säger vice premiärminister Ahmad Zahid

Det mystiska mordet har fängslat omvärlden och lett till en diplomatisk kris mellan Nordkorea och Malaysia, som var ett av få länder som tidigare hade nära band till den slutna diktaturen.

Kim Jong-uns halvbror död

Obduktionen av Kim Jong-Nams kropp visade i ansiktet spår av nervgiftet VX, som är klassat som ett massförstörelsevapen.

Två kvinnor – en indonesisk medborgare och en vietnamesiska – är gripna för att ha utfört mordet, men misstankarna har riktats mot nordkoreanska underrättelseagenter.

Nordkorea förnekar all inblandning och har fortfarande inte bekräftat att den mördade är Kim Jong-Nam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet