Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sköljer vågorna över tvåvåningshus på Hawaii. Foto: Isabella Sloan, EBU

Här sköljer vågorna över bröllopsgäster i Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

En vinterstorm i södra Stilla havet har rivit upp gigantiska vågor som de senaste dagarna brakat in mot den amerikanska ögruppen Hawaii. Förutom att rasera hus och översvämma strandnära vägar förstörde havsvågorna också ett bröllop.

Fascinerade bröllopsgäster står bara och tittar när jättevågen närmar sig. Sekunder senare tvingas de springa när väggen av vatten översvämmar trädgården i Kailua-Kona på den största ön Hawaii – även kallad Big Island.

– Vågen var jättelik. Jag stod och filmade när den plötsligt slog in över vågbrytaren och fullständigt förintade bord och stolar som ställts fram inför ceremonin, berättar bröllopsgästen Sara Ackerman för The Guardian.

Tidvatten och havsnivåhöjning

Lyckligtvis skadades ingen människa och med gemensamma krafter kunde gästerna röja upp i förödelsen och fortsätta festligheterna.

Normalt är det ögruppens stränder mot norr som nås av de största havsvågorna, ett faktum som inte minst surfare haft nöja av i decennier. Men i år kommer höga dyningar ovanligt nog också från söder, och längs dessa kuststräckor är man inte lika väl förberedd på deras destruktiva kraft. 

Årets rekordstora vågor, somliga över sex meter höga, beror enligt National Weather Service på en kombination av en kraftig vinterstorm, ovanligt högt tidvatten samt den höjda havsnivån som orsakats av den globala uppvärmningen.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.